• Informacje na temat:

    dorsz pieczony w winie

Przepisy na temat: dorsz pieczony w winie
  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • Dorsz z dodatkiem oliwek i pomidorków koktajlowych warty wypróbowania.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...: tzaziki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza) czy tahini (krem z orzeszków ziemnych). Następne w kolejności są zazwyczaj dzikie szparagi, grillowany ser halloumi (produkowany jest tylko(...) cypryjskim meze, nie możemy zapomnieć o winie, które dla mieszkańców ma ogromne znaczenie. Uprawa winorośli i produkcja wina ma w tym miejscu historię sięgającą 2000 lat. Zanim wino zdąży uderzyć do...

  • Smaczny pomysł na "Pieczony dorsz"

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

  • Dorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty.

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki. Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem Składniki: 150 g hiszpańskich zielonych oliwek 100 g wędzonego dorsza 8 suszonych pomidorów Orzeszki ziemne Tymianek Łyżeczka musztardy Łyżeczka miodu Hiszpańska oliwa z oliwek Opis: Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz pieczony w papilotach"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., zastudź, wstaw na 3 godz. do lodówki. Podaj z cytryną. Za 23 zł: Składniki:  ●50 dag filetów z dorsza ●30 dag zielonych szparagów (mogą być też ze słoika) ●szczypiorek ●sól, pieprz ●800 ml bulionu(...), ostudź. Zagotuj bulion i włóż dorsza. Zmniejsz ogień, dopraw i duś 15 min. Wyjmij rybę, odstaw. Wyłóż dno prostokątnej formy szczypiorkiem i 1/3 szparagów. W bulionie rozpuść żelatynę. Ułóż...

  • Delikatna i aromatyczna rybka pieczona bez panierki ... dietetyczne delicje...

Artykuły na temat: dorsz pieczony w winie
  • Dorsz panierowany w cieście

    Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Dorsz wedlug Thierry Marx i odpowiedzi na wczorajsze komentarze

    To obiadowe danie, szybkie w przygotowaniu. Thierry Marx, nie trzeba go przedstawiac, znakomity kucharz, od zeszlego roku na czele kuchni Mandarin Oriental w Paryzu. Na 4 porcje 4 porcje dorsza 4 lyzki posiekanej szalotki 4 lyzeczki musztardy Puszka miazszu pomidorow pellati 4 lyzki tartej bulki 4 lyzki bialego wytrawnego wina 4 lyzki oliwy maslo sol...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Zielono mi! czyli Ryba z zielonymi Szparagami

    Witaj wiosno choc chmurzyska u mnie... mam ochote na wiosne na stole i te wiosne przyrzadzam i gotuje... i pieke i smakuje...  dzis wiec pierwsza porcja wiosny, jutro nastepne... Moj, nasz obiad... skladal sie wiec z tego dania, z serow, pieczywa, kiwi i oczywiscie kawy z kostka gorzkiej czekolady... 4 porcje Ryba - dorsz, cabillaud po francusku... dosc gruba by sie nie rozpadla podczas...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...