• Informacje na temat:

    dorsz na zimno w sosie pomidorowym z cebula

Przepisy na temat: dorsz na zimno w sosie pomidorowym z cebula
  • W Portugalii - w mackach świątecznej kuchni

    Choć bezapelacyjnym królem świątecznego, i nie tylko, stołu w Portugalii jest bacalhau, czyli suszony dorsz, to często spożywanym daniami są również potrawy z ośmiornicy. W większości regionów tego(...) w portugalskiej kuchni jest arroz de polvo. Ta tradycyjna potrawa to gotowana ośmiornica, której kawałki przemieszane są z ryżem i pomidorowym sosem z oliwą. Na sylwestrowych i noworocznych przyjęciach...

  • Niezwykle łatwy i szybki przepis na dorsza w pikantnym sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...na zimno. Podobnie jak smażone kulki z mięsa z dodatkiem posiekanej mięty (kefkedes) oraz gigantes - dużą białą fasolę duszoną w sosie pomidorowym. Powodzeniem jedynie u Greków cieszą się marynowane(...) kontynentu - z jarzyn i mięsa. Mezedes mogą być na zimno i proste jak np.: oliwki marynowane domowym sposobem (najlepszy gatunek to kalamata). Pokrojony w kawałki owczy ser feta, polany oliwą z oliwek...

  • Ryby są bardzo smaczne i zdrowe. Przygotowałam filet z dorsza w smacznym sosie marchewkowo - pomidorowym.

  • SMACZNE I NIE WYMAGA DUZO PRACY

  • Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz w pomidorowym sosie"

  • Wypróbowany przepis na "Dorsz w sosie"

  • smażona rybka z sosem na bazie passaty,mascarpone i oliwy z oliwek,delikatna w smaku,podkręcona lekko podsmażoną cebulką...takie zimowe jeszcze danie...ale u progu wiosny...niebawem ;-)

  • Moja propozycja na piątkowy obiad. Pulpety podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

Artykuły na temat: dorsz na zimno w sosie pomidorowym z cebula
  • Dieta zmniejszająca opuchliznę nóg

    ...z porcją duszonego mięsa drobiowego w sosie własnym. Gotowana marchewka z groszkiem bez dodatku mleka czy śmietany. Propozycja 2: Dorsz pieczony, ziemniaki i surówka z zielonych warzyw. Propozycja(...). Produkty, które działają moczopędnie: Usuwają zatrzymaną w organizmie wodę. To przede wszystkim owoce i warzywa: cytrusy, arbuzy, truskawki, czereśnie, ogórki, pomidory, papryka, marchew, seler, cebula...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ...jest ci zimno i łatwo się męczysz, może to wskazywać na niedobór żelaza. Drób zawiera go niewiele, dużo bogatsze w ten składnik są wołowina i wątróbka. Również obfite miesiączki oraz picie dużej(...) i dzięki temu zwiększa zasoby energii. Jedz więcej: śledzi, sardynek, dorsza, nabiału. Jednak duży niedobór trudno uzupełnić samą dietą, bo słońca o tej porze roku wciąż jest jeszcze za mało. Warto...

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Ryby mają głos

    ...w tej postaci są dobre dla zdrowia. Wybieraj jednak mięso w dużych kawałkach, nierozdrobnione i w sosie własnym lub pomidorowym, a nie w oleju, najczęściej słonecznikowym (zwiększa kaloryczność produktu(...) temperaturze (na zimno), stężenie szkodliwych węglowodorów jest stosunkowo niskie - mówi Andrzej Starski, kierownik Pracowni Toksykologii Żywności w NIZP-PZH. - Zbyt wysoka temperatura, która ma...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Teraz ryby mają głos

    I. Elegancka terrina z ryb Składniki: - 2 kg świeżego łososia bez ości -  1/2 kg dorsza bez ości - 50 g imbiru -  1/2 kg selera - 1/2 fenkuła - 2 ząbki czosnku - 2 pory - 1 cebula - 3 łyżki pasty pomidorowej - 350 ml śmietany 36 proc. - 10 jajek - 100 ml brandy - 2 łyżki oliwy - 3 papryki bez skóry Przygotowanie: Pokrojone w plastry warzywa...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...