• Informacje na temat:

    dorsz morski smazony

Przepisy na temat: dorsz morski smazony
  • Dorsz po grecku

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby), - 2 marchewki, - 1 duża pietruszka, - pół średniego selera, - 1 por, - 3 cebule, - 1 mały słoiczek (około 3 łyżki(...) wymieszaj z koncentratem pomidorowym, trzymaj w cieple. Filety z dorsza opłucz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje. Odstaw do lodówki na 30 minut. Roztrzepane jajko...

  • Filet z dorsza, świeży, na lodzie przywieziony prosto z kutra, podany na szpinaku z risottem morskim. W całym domu było aż fioletowo od jodu!

  • Ryba rybie nierówna

    Lepsze morskie czy słodkowodne? Dla zdrowia ważny jest nie tylko wybór ryby, ale i sposób jej przygotowania.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

  • Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki pieprzu Tellicherry 1 cytryna Pół pęczka natki pietruszki Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka soli morskiej  w płatkach 70 g masła 600-750 g dorsza atlantyckiego 750 g pora 300 g marchewki 200 g pomidorów 350 ml bulionu Sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Pieprz grubo...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

  • Grillujemy!

    Szaszłyki Marbella Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych,  2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego),  1 papryka pomarańczowa,  1/3 kalafiora,  2 łyżki papryki w proszku,  skórka z 1 cytryny,  40 ml wina białego,  2 ząbki czosnku,  50 ml oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki soli morskiej,  szczypta cukru,  mieszane sałaty,  czerwona cebula,  1 łyżka masła,  1 łyżka mąki...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...) nawet i w stołecznych Atenach. Dzięki działaniu słońca i wiatru zostaje ona pozbawiona nadmiaru wody, zachowując całe bogactwo morskich minerałów znajdujących się w jej mięsie. Po takiej wstępnej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Okoń morski z warzywami"

Artykuły na temat: dorsz morski smazony
  • Ryba rybie nierówna

    Lepsze morskie czy słodkowodne? Dla zdrowia ważny jest nie tylko wybór ryby, ale i sposób jej przygotowania.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Tłuszcze w diecie

    ...​Zdaniem lekarzy jemy za dużo tłuszczów powodujących nadwagę, a ta, co zostało naukowo udowodnione, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Między innymi z tego powodu, ale i dla ogólnie dobrego stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Sposób na rybkę

    ...doskonale smakują też na zimno, nadają się na musy i jako składnik sałatek. Smakowita jest również zupa. Zapiekanka rybna Składniki: 500 g filetów rybnych np. łososia lub dorsza, 3 łyżki soku(...) g filetów z ryb morskich, sól, zmielony czarny pieprz, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pomidorów koktajlowych, gałązka kopru włoskiego, oliwa z oliwek, suszony tymianek i pietruszka, 500 ml...

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...

  • Dalej niż Północ

    ...ścigała się też w psich zaprzęgach, łowiła dorsze na rybackim kutrze i korzystała z jacuzzi pod gołym niebem...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...