• Informacje na temat:

    dorsz bardzo dobry

Przepisy na temat: dorsz bardzo dobry
  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Meyer tak bardzo upodobał sobie chleb?- Większość dań jest wilgotna albo zawiera płynny składnik. Zupy są płynne, dania duszone są "mokre", dodatkowo sam lubię dania, które można określić mianem(...) i opiekać. Wtedy jest równie smaczny. - Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie...

  • Pyszna i zdrowa alternatywa dla porannej kawy - dodaje energii, poprawia przemianę materii i świetnie smakuje.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...: tzaziki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza) czy tahini (krem z orzeszków ziemnych). Następne w kolejności są zazwyczaj dzikie szparagi, grillowany ser halloumi (produkowany jest tylko(...) pyszności i nie chcecie zasmucać kucharzy, poproście o zapakowanie jedzenia na wynos. To bardzo popularny zwyczaj na wyspie i na pewno nie zostaniecie odebrani jako skąpcy, a raczej jako goście...

  • Sprawdzony przepis na "Ciastka - buźki na dobry dzień"

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Kręglicka. "Zawsze trzeba kierować się sezonem. Teraz jest taki moment, kiedy bardzo tęsknimy za zielonym i bardzo nam się chce tej wiosennej świeżości. Natomiast nowalijki, które są w sklepach - ogóreczki, rzodkieweczki - to jest efekt bardzo przyspieszonej produkcji. To, co w tej chwili daje nam natura i do czego możemy sięgnąć na święta, to np. pokrzywa. Pokrzywa nie jest łatwa przy zbiorze...

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    ...się w Polsce nakładem wydawnictwa Buchmann. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane proste domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików), bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Miłośnicy...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

Artykuły na temat: dorsz bardzo dobry
  • Biodra w bardzo dobrej kondycji

    Te największe stawy są na co dzień bardzo obciążone, dlatego wymagają naszej szczególnej troski.

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Płaty łososia czy dorsza, które leżą w supermarketach wyglądają jak świeże ryby, prosto z połowu. Tymczasem wszystkie były zamrażane co najmniej do temp. -20°C. To standardowa procedura, która nie(...) robisz zakupy w supermarkecie i masz wiele podobnych produktów do wyboru. Kupując śledzie z beczki, zwróć natomiast szczególną uwagę na wygląd solanki. Jeżeli zalewa w beczce jest bardzo mętna i nie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Tłuszcze. Dobre czy złe?

    ...źródłem są ryby morskie, np. śledź, makrela, tuńczyk, łosoś i sardynka. Pozostałe popularne ryby, jak dorsz czy pstrąg, też są bardzo zdrowe, ale mają tych kwasów znacznie mniej. Na co dzień warto...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Tran to olej z wątroby dorsza. Jego ojczyzną jest Norwegia, gdzie produkowany jest od przeszło tysiąca lat. Początkowo wykorzystywany był w garbarstwie i budownictwie. Dopiero w XIX wieku odkryto jego zdrowotne właściwości. Dorsze poławiane są w Morzu Norweskim, które słynie z czystej, arktycznej wody i nieskażonego środowiska naturalnego.

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...

  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie, zwłaszcza gdy zostaną nam świąteczne resztki. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet,...

Wideo na temat: dorsz bardzo dobry
  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek(...), pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z kapustą z wędzonym dorszem, bigos bez mięsa i kapusta z kiszonymi warzywami. (DDTVN/x-news)