• Informacje na temat:

    doprawiania boczku

Przepisy na temat: doprawiania boczku
  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    Kurczaka Zagrodowego ok 300-400 g bobu 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego 2 łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz 10 cieniutkich plastrów boczku Sposób(...) krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Pyszna zupa, gotowana na wędzonym parzonym boczku ;)

  • ...80 dag wędzonego boczku; duża główka sałaty; 3 ząbki czosnku; 2-3 filety anchois; 3 jajka; 3 kromki pieczywa; parmezan; sól, pieprz.

  • Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty

  • ...2,5 litra wody z podgotowanych wędzonek, tarty chrzan (2-3 słoiczki), dowolna ilość szynki i boczku, 6-8 jajek pokrojonych w "ósemki", sól, pieprz do smaku, szklanka śmietany, łyżeczka mąki...

  • Znów powracamy w smaki dzieciństwa, tym razem za sprawą naszej córci która od rana wołała aby zrobić ta zupkę. Sama pamiętam jak babcia siedziała w kuchni i ze stoickim spokojem skubała kuleczki na zupkę.

  • ...1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

  • Smażone kawałki boczku z cebulą.

  • Składniki : 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.

  • Jajecznica z jajek od kur gosodarskich, takich co po wolności chodzą :) Polecam.

Artykuły na temat: doprawiania boczku
  • Francuska tarta z szynką

    Zamiast szynki użyj chudego boczku.

  • Początek roku akademickiego – zatłoczone pociągi, pekaesy, tramwaje, autobusy – zjeżdżają studenci, pełni nadziei na zdobycie wiedzy i poznanie studenckiego życia. W plecakach wałówka z domu, więc jakoś się przeżyje… Tylko jak długo? Wyżywienie studenta opiera się na trzech filarach - pierogi i słoiki przywiezione w domu, bary mleczne i to, co student sam upoluje. Skupmy się na filarze trzecim.   Kiedy student kłamie? Gdy mówi, że już nie pije, że od jutra zaczyna się uczyć i że nie jest...

  • Rolowane pyszności

    Rolada schabowa Składniki na 8 porcji: 1 kg schabu bez kości, 40 dag pieczarek, 1 cebula, 2-3 łyżki tartej bułki, 4-5 łyżek startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki masła, 10 dag wędzonego boczku w plasterkach, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, bulion. Schab umyć, osuszyć. Rozciąć mięso tak, aby uzyskać duży płat. Rozbić lekko tłuczkiem. Można też pokroić na plastry (by...

  • O zwyczajach, tradycjach i różnych andrzejkowych zabawach przeczytacie w innych serwisach. My dziś skupiamy się wyłącznie na sprawach ciała. Skoro już zapraszamy gości, szykujemy wosk i chłodzimy alkohol to pojawia się odwieczne pytanie - co podać na stół? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i przygotować gotowe menu, z którego każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie.   O zwyczajach, tradycji i różnych andrzejkowych zabawach przeczytacie w innych serwisach. My dziś skupiamy się wyłącznie na...

  • Pierś w sosie serowym

    ...1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Tarta z zielonym groszkiem i boczkiem

    ...boczku podsmażamy na patelni, aż lekko się pozwijają i wytopi się z nich tłuszcz. Przekładamy na pergamin i zostawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu z boczku podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy(...), wyrównujemy. Układamy na niej trójkąty sera i 3/4 plastrów boczku. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pozostałym boczkiem i podajemy.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Zapiekanka z brokułami

    ...2-3 minuty, aż ser się rozpuści. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brokuły, paski boczku, zalewamy serowym sosem i pieczemy 20-25 minut w 180ºC. Zobacz także:

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości...