• Informacje na temat:

    domowy majonez kasi

Przepisy na temat: domowy majonez kasi
  • Krótki film jak przygotować domowy majonez.

  • Szybki i prosty w przygotowaniu domowy majonez.

  • Domowy majonez, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do jajek, wędlin a także sałatek...

  • Domowy majonez jest prosty, tani i o niebo zdrowszy i smaczniejszy od swojej sklepowej wersji. Serdecznie polecam przepis na majonez - jest idealny do sałatek i sosów.

  • Strach ma wielkie oczy ! Zawsze myślałam że zrobienie domowego majonezu to bardzo trudne zadanie /może się zważyć, rozwarstwić, przebić itp/ Jednak przyparta do muru /wielka sobota po południu, warzywa na sałatkę ugotowane i pokrojone a sklep spożywczy już zamknięty/ przekonałam się, że własnoręczne zrobienie majonezu to sprawa bardzo szybka i prosta.

  • Pyszna dostawka na stół

  • podam przepis na podstawowy majonez, dodając do niego chrzan lub czosnek uzyskamy odmiany smakowe

  • szybkie, łatwe, niedrogie i smaczne :)

  • Pyszny domowy, kremowy majonez jego gęstości możemy dostosować do indywidualnych smaków. Jeżeli lubimy gęsty należy dodać nieco więcej oleju. Idealny na zbliżające się święta Wielkanocne, jak i do sałatek, kanapek. Świetnie sprawdzi się również w Babce majonezowej

  • Nazwę dałam ekologiczny, ze względu na kurze jajka od kurek zielononóżek (wesołych), a są to jedne z najzdrowszych jajek kurzych, oraz dodałam zamiast octu spirytusowego, ocet balsamiczny oraz użyłam oleju z pestek winogron. Kolor majonezu jest ciemniejszy ale majonez jest dużo lepszy i zdrowszy od tego z dodatkiem octu spirytusowego.

Artykuły na temat: domowy majonez kasi
  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku. „Zapomnijcie o staromodnym i ciężkim jedzeniu z kraju niedostatku. Ćwierć wieku po upadku komunizmu Polska ma silną gospodarkę, a jej kuchnia jest znacznie lżejsza" - tak rozpoczął swój artykuł słynny...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Frytki, burgery, kebaby – synonimy niezdrowego jedzenia. To właśnie ono, jako pierwsze, ląduje na naszej żywieniowej czarnej liście, gdy przechodzimy na dietę. Ale czy naprawdę musimy o nich zapomnieć? Nic z tych rzeczy! Fot. 123RF Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby własnoręczne przygotować zdrowe wersje popularnych fast-foodów. Nic nie ocieka tłuszczem, a my mamy pełną kontrolę nad tym, co finalnie znajdzie się na naszym talerzu. Stworzenie zdrowego fast-foodu wcale nie jest dużym...