• Informacje na temat:

    domowy likier

Przepisy na temat: domowy likier
  • Domowy marcepan

    Zamiast kupować w sklepie drogą masę marcepanową, przygotuj ją sama w domu. Zmiel w maszynce 25 dag migdałów bez skórki. Zagotuj 6 łyżek wody, wsyp 25 dag cukru, a gdy się rozpuści dodaj migdały. Smaż, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Zagnieć ją z 30 ml likieru amaretto. Gotowe!

  • Super trunek na długie wieczory.

  • Pralinki domowej roboty

    .... Pralinki z dodatkiem likieru toffi, obtaczane w płatkach migdałów: W tej wersji trufli, zamiast kardamonu dodajemy ulubiony likier - na przykład toffi. Schładzamy w lodówce. Do środka każdej...

  • Pyszny likier w świątecznym klimacie. Może posłużyć również jako prezent dla babci, mamy, czy siostry.

  • Sałatka śliwkowo-pistacjowa z domowymi lodami Baileys

    Składniki: 1 laska wanilii 400 ml mleka 200 g śmietany kremówki 6 żółtek 200 g cukru 75 ml likieru Baileys 8 śliwek 1 cytryna 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych pistacji mięta do(...). 5  minut. Waniliową śmietankę przelać przez sitko i jeszcze gorącą dodać do żółtek. Dodać likier i ubijać w gorącej kąpieli przez 7-8 minut na gęstą kremową masę. Nałożyć ją do formy i wstawić na 6 godzin...

  • Likier krówkowy

  • Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi

    Klasyczny domowy sernik w całej okazałości, ale tym razem z niezwykłymi dodatkami w środku. Jego wyjątkowy smak wart jest złamania każdej diety!

  • Gęsty, mocno czerwony likier malinowy, idealny na przeziębienie i zły nastrój :) Przepis z książki \"Nalewki, likiery i wina domowe\".

  • Sorbet w czterech oryginalnych smakach

    ...i przetrzyj. Mus owocowy wymieszaj ze szczyptą suszonego rozmarynu, 4 łyżkami likieru pomarańczowego oraz sokiem i skórką z jednej pomarańczy. Masę sorbetową zamrażaj 4 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj. Wiśniowo - bananowy z likierem migdałowym 1. Wydryluj 40 dag wiśni. Obierz 4 dojrzałe banany, pokrój je na kawałki. Natychmiast skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodaj wiśnie...

  • Tradycja wyrabiania domowych nalewek i likierów zanika. Maria Ślężańska w swojej książce kucharskiej podaje przepisy na różne alkohole, począwszy od wódek (np. pomarańczowa, z rajskich jabłek, z liści brzoskwiń) przez likiery (waniliowy, miętowy, kawowy) po wiśniówkę i arak.

Artykuły na temat: domowy likier
  • Domowe masło orzechowe

    Do masła możesz dodać wiórki kokosowe, kakao, likier amaretto i płatki migdałowe, 2 łyżki miodu albo masy kajmakowej.

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Hity domowej spiżarni

    Konfitura brzoskwiniowa z imbirem Skład na 4 słoiki po 250 ml: 1 kg dojrzałych brzoskwiń, 50 g świeżego imbiru w korzeniu, 0,5 kg cukru żelującego 2:1, 200 ml likieru morelowego. Przygotowanie: Brzoskwinie na chwilkę wkładamy do wrzątku, wyjmujemy, obieramy. Wypestkowane owoce kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy. Brzoskwinie przekładamy do naczynia z grubym dnem...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Fiński sposób na przeziębienia - sok lub smoothie z jarzębiny

    Sok z jarzębiny to bomba witaminowa - podnosi odporność i zapobiega przeziębieniom. W Finlandii popularne są nie tylko przepisy na soki, ale także na jarzębinowe smoothie, dżemy czy likiery.

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Rozkosz dla podniebienia

    Przygotowanie Banana obrać, cytrusy sparzyć, pozostałe owoce umyć, pokroić w plastry, przełożyć do dużego dzbanka (część owoców zostawić do dekoracji), zalać sokiem z cytryny, pomarańczy i granatu oraz likierem, dolać wino. Schładzać w lodówce co najmniej 2 godziny.  Przed podaniem do dzbanka dolać brandy, wodę gazowaną i wrzucić kostki lodu. Do głębokiego talerza wlać wodę, do płaskiego...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Keks żurawinowy w lukrze

    ...przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 5. Cukier puder utrzeć z likierem pomarańczowym oraz syropem żurawinowym na gęsty lukier. Wystudzone ciasto udekorować paseczkami lukru...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...