• Informacje na temat:

    domowy krem waniliowy na tarte

Przepisy na temat: domowy krem waniliowy na tarte
  • Nowy krem tortowy Delecta!

    Kremy tortowe do przekładania i dekoracji wypieków w szybki sposób przemienią każdy biszkopt, bezę czy kruche ciasto w dostojny i elegancki deser na specjalną okazję. Dzięki nowemu Kremowi tortowemu o smaku waniliowym Delecta domowe ciasta i desery zamienią się w prawdziwe dzieła sztuki ot tak… prosto z serca!

  • Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z owocami np porzeczkami :) Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np...

  • Jej wysokość truskawka w kilku odsłonach. Zobacz przepisy!

    .... Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, 130 g masła, jajko; Krem: 200 g serka mascarpone, szklanka cukru, 1-2 łyżeczki aromatu migdałowego, 20 g śmietanki kremowej 30(...) przez 15-20 minut, zdejmujemy papier i pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 15 minut, aż się lekko zrumieni. W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do niej serek...

  • Delikatny i smaczny deserek.

  • Jagody! Dobrze, że są!

    Tarta Piegusek Składniki na 6 porcji: Ciasto: 25 dag mąki; 8 dag masła;:łyżka cukru pudru; 3 łyżki wody Krem: 25 dag twarogu; 10 dag gęstej kwaśnej śmietany; 10 dag cukru pudru; skórka starta(...). Mocno dociskamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grochem lub fasolką. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy. 2. Krem: W tym czasie przygotowujemy krem. Twaróg miksujemy na gładko ze śmietaną...

  • Domowy cukier waniliowy

  • Nic nie zastapi domowego sosu waniliowego, który sklada sie z samych naturalnych skladników. Jego dodatkowa zaleta jest fakt, ze po dodaniu skrobi uzyskamy smaczny budyn waniliowy.

  • Przygotujcie w domu własny aromatyczny cukier waniliowy. Jego podstawą może być cukier biały lub brązowy. Taki nasz bez dodatków syntetycznych.

  • Dziś proponuję Wam zrobienie swojego własnego cukru waniliowego. Nie jest to nic trudnego, robi się go zaskakująco szybko, a smak, zapach i aromat stukrotnie przewyższają ten kupiony w sklepie. Czy zauważyliście, że to, co kupujemy, sądząc że jest to cukier waniliowy, ma na opakowaniu napis ''CUKIER WANILINOWY''? Jak się zapewne domyślacie, z prawdziwą wanilią ma to niewiele wspólnego... Czym wobec tego jest wanilina? To nic innego, jak syntetycznie pozyskany związek zapachowy. Muszę...

  • Tym razem namawiam do własnoręcznego przygotowania cukry waniliowego, który jest świetnym dodatkiem do wszelkich deserów i dań na słodko. Wiadomo, że w sklepach kupujemy, często nieświadomie, cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. A tymczasem bez wysiłku i tanim kosztem możemy mieć własny cukier z prawdziwą wanilią.

Artykuły na temat: domowy krem waniliowy na tarte
  • Święto smaku

    ...czerwonej soczewicy (230 g), 100 ml oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 4 posiekane ząbki czosnku, 2 tarte marchewki, 1/4 utartego korzenia selera, 3 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, 2 łyżki masła(...) powietrze. Wstaw pasztet do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, krój po całkowitym wystygnięciu. Zupa krem z kalarepki (dla 6 osób) Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności: 2  Składniki...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Ciasta z agrestem

    ...się do ozdabiania pucharków z lodami i galaretką. Placek śmietanowy Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 30 dag śmietany kremówki, 25 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg agrestu, 25 dag czerwonych porzeczek 1. Śmietanę ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Stale ubijając kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie. Nasza(...) posmaruj dżemem wiśniowym. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dokładnie umyj owoce. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z owocami i przełóż masę na ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin do lodówki...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...12 porcji: 15 dag mąki, 32,5 dag cukru, 7 jajek, 2 op. cukru wanilinowego, 60 dag śliwek, 7,5 dag masła, 60 dag śliwek, 2 łyżki tartej bułki, 1 kg mielonego twarogu, 20 dag śmietany kremówki, 1 op(...) z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Śliwki przepołowić, pokroić w cząstki. Tarteletki napełnić kremem...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...