• Informacje na temat:

    domowy chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami

Przepisy na temat: domowy chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami
  • Pyszny domowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

  • chleb na zakwasie, pokrzywowo-makowy, pszenno-żytni, razowy

  • Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

  • Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie

  • Naturalne składniki

  • pyszny domowy chleb na zakwasie :)) zakwas wg przepisu, który znajduje się na moim profilu :)

  • eszcze jedna, rdzennie polska zupa. Znana już w XVI wieku. Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podawany głównie z uszkami. W barach szybkiej obsługi wprowadzono modę na barszcz z krokietem. U mnie będzie z tartą z kurek i suszonych prawdziwków. Domowy barszcz na zakwasie.

  • Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.

Artykuły na temat: domowy chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami
  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...swojego dystrybutora - zadzwoniliśmy, żeby przysłali kogoś, kto zrobi przegląd. Konserwator mocno się zdziwił, że gdzieś w Polsce jest taki stary model. Piecze pani chleb? - Nie. Może powinnam. Teraz to modne. - W Stanach też. Ale ja nie piekę, nie potrzebuję. Dobry chleb można kupić w Nakle. Pieczenie chleba wymaga czasu, zaangażowania, pilnowania zakwasu. A w Chobielinie nie mieszkamy...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    .... Podaje się ją z kluskami, domowym makaronem, pyzami lub z gotowanymi ziemniakami. Dawniej używano też krwi gęsi. Czerninę można utożsamiać z czarną polewką - na Kujawach używano nazwy czornina od gwary(...) z ziemniakami lub chlebem. Powszechniejszą jej wersją jest kapuśniak, znany w innych regionach Polski. Krupnik z kolei to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ..., szczypta pieprzu, szczypta ostrej papryki, chleb na zakwasie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, posyp solą i poczekaj, aż zmięknie. Zalej połową szklanki oleju rydzowego, dopraw szczyptą pieprzu i papryki. Maczaj kromkę chleba na zakwasie. Jedz na przystawkę przez 7 dni. Olej rydzowy jest tłoczony z rośliny o nazwie lnianka, a z rydzami łączy go jego piękny, rudawy kolor. Można spożywać go tylko na...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Dieta odkwaszająca

    ...jedz białego pieczywa, szczególnie miękkich bułeczek ze spulchniaczami - zastąp je chlebem typu graham lub żytnim na zakwasie, który wymusza długie żucie, co eliminuje jego działanie kwasotwórcze(...) i węglowodanów, czyli mięsa z ziemniakami czy makaronem. Kasze łącz z duszonymi warzywami, a mięso z surówką; 18. nie jedz na noc; 19. unikaj stresu. Do codziennego jadłospisu należy wprowadzić...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...