• Informacje na temat:

    domowy biszkopt z sera i truskawek

Przepisy na temat: domowy biszkopt z sera i truskawek
  • Na tropie polskich przysmaków

    .... www.sklep.pasiekafujarskich.pl Księżycówka z Kujaw: To tradycyjny alkohol wytwarzany domowym sposobem na bazie gruszek bergamotek. Warmia i Mazury Kiełbasa polska wędzona z Mazur: Surowa(...) prastarych plemion! To niezwykłe ciasto, które smakuje nawet po kilkunastu dniach, jest delikatne, pachnie biszkoptem i skórką pomarańczową. Mleko zsiadłe: Choć znane pewnie w całej Polsce, mało kto wie...

  • Orzeźwiające , wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i śmietaną.

  • Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;)

  • ta wersja raczej przeważa w ilości truskawek :)

  • Pyszne truskawkowe szaleństwo w trochę innym wykonaniu, otulone delikatnym biszkoptem... Pomysł podpatrzony na jednej ze stron kulinarnych, jednak z moimi małymi zmianami

  • Lekkie, owocowe ciacho na szybko, z sezonowymi owocami i galaretką.

  • Pyszne, wilgotne ciasto z bitą śmietaną i jagodami, udekorowane truskawkami i galaretką. Polecam!

  • Pyszne sezonowe ciasto :)

  • Składniki sezonowe, sałatka wiosenna.

Artykuły na temat: domowy biszkopt z sera i truskawek
  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ...niemowląt (po 9. miesiącu) - Misiowy Jogurcik. A około 11. miesiąca twój maluch (o ile nie jest alergikiem) może już bezpiecznie spróbować jogurtu, kefiru, maślanki i białego sera. Dzięki tym produktom(...) kanapki Pokrój bagietkę na cienkie kromki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Porcję białego sera rozetrzyj (możesz rozgnieść go widelcem). Do sera dodaj żółtko i łyżkę śmietany. Całość...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Warto również zrobić z nich różnego rodzaju przetwory, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem także zimą. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...