• Informacje na temat:

    domowego wędliny

Przepisy na temat: domowego wędliny
  • Kilka razy w roku przygotowuję takie domowe wędliny,sa bardzo smaczne.

  • W Portugalii moda na... pokrzywy

    Portugalczycy coraz częściej sięgają po potrawy... z pokrzyw. Na rynku oferowane są już sery, słodycze, wędliny, a nawet piwo z tej uważanej dotychczas za chwast rośliny.

  • Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się(...) siebie wpływają; czy sałata powinna być w lodówce czy nie. - Najlepiej podzielić sobie w lodówce półki: osobno na warzywa, owoce, nabiał czy wędliny. Dobrze sprawdzą się pojemniki wielokrotnego...

  • Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...wygasł. Pokarmy przynoszono dawniej do święcenia w dużych ilościach, a więc np. u Górali Sądeckich: wielki bochen domowego chleba, kilkadziesiąt jaj, szklankę soli, oskrobane korzenie chrzanu, osełkę(...) i cieląt. Wędliny w tych okolicach zaczęto święcić dopiero z początkiem naszego stulecia. Gospodyni wracając z kościoła ze święconym, obchodziła dom trzy razy, aby się darzyło. Na Pogórzu zostawiano...

  • Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Warto jednak się nią zainteresować ponieważ można ją zastosować do wyroby domowych wędlin, a to coś nowego.

  • Miesiąc czekania! Dokładnie 32 dni! Ale warto! Zapeklowany schab, otoczony w ziołach i suszony na wolnym powietrzu - prawie szynka parmeńska! Doczekałem się, spróbowałem - sklepowe wędliny poszły do kosza! I cena również zachęcająca - wyszło ok. 23 zł za kilogram rewelacyjnej wędliny!

  • O domowych wędlinach można mówić długo... Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes? Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej. Polędwica wieprzowa (?) - 81% woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz...

Artykuły na temat: domowego wędliny
  • Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

    Dlatego główną przyczyną jego podwyższonego poziomu jest nieodpowiednia dieta - jemy za dużo i za tłusto. Aby zapobiec chorobom, warto ograniczyć białko zwierzęce (mięso i wędliny), węglowodany proste (słodycze) oraz sól. Wprowadźmy natomiast pokarmy bogate w błonnik (warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo), które normują poziom cholesterolu. Ogólna norma nakazuje, by tzw. złego cholesterolu...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Wielkanocne rady Magdy Gessler

    ...- Wielkanoc to święto świniobicia, postawmy na swojskie kiełbasy i wędliny - apeluje restauratorka.

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Jak przechowywać żywność, aby przedłużyć jej trwałość?

    Robiąc zakupy, często zastanawiamy się, jak najdłużej zachować świeżość produktów takich jak wędliny, ser czy mięso. Najczęściej nie nadają się one do spożycia już po kilku dniach. Są jednak skuteczne sposoby na ich przechowanie.

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...

  • Pizza po polsku

    Wędliny, pieczarki, pomidory, trochę sera… Niewiele trzeba, by powstała pyszna pizza.

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...kanapek. Kromki chleba posmarowane pesto z suszonych pomidorów, prażonych migdałów i bazylii smakują wybornie bez innych składników. Możesz jednak położyć na nie plasterki wędliny lub kawałki wędzonej...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

Wideo na temat: domowego wędliny
  • Pomysł na domową wędzarnię

    Dzięki przydomowej wędzarni możesz mieć wspaniałe wędliny, ale też np. wędzone śliwki. Zobacz, w jaki sposób można zbudować taką wędzarnię!