• Informacje na temat:

    domowe sosy do mięs

Przepisy na temat: domowe sosy do mięs
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Wypróbowany przepis na "Wyjątkowe sosy do mięs i warzyw z grilla"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...występować w dwóch wersjach - jako całe pęta lub w formie pokrojonej. Bez względu na to, na którą opcję zdecyduje się gospodyni, dalsze działania związane z przygotowaniem dania są takie same.  Mięso należy(...) Najbardziej słodkie dania wielkanocne pochodzą z Podlasia. Poza mięsnymi przysmakami, na świątecznym stole w tej części Polski muszą pojawić się liczne ciasta. Najpopularniejszym z nich jest pascha...

  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Rozgrzewające przyprawy

    Kolendra Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Podkreśli smak mięs, ryb, zup oraz sałatek. Znakomita też do deserów, ciast i ciastek. Pieprz kajeński Możesz doprawiać nim różnego rodzaju dania mięsne, sosy oraz potrawy z ryżu. Smakosze dodają też odrobinę odrobinę pieprzu kajeńskiego do płynnej gorącej czekolady oraz domowych pralinek. Goździki Są składnikiem przyprawy do...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków"

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Mięsne szaszłyki z ananasem, marynaty własnego autorstwa oraz perfekcyjnie przygotowane burgery z nietypowymi dodatkami. To wszystko pozwoli ci zostać prawdziwą mistrzynią grilla. Mięso na słodko Co powiesz na szaszłyki z mięsem na słodko? Takie przepisy na pewno zrobią furorę wśród twoich najbliższych. Na początku możesz spróbować czegoś prostszego, jak polędwiczki wieprzowe w ostrej...

  • Czerwona porzeczka do serów i mięs fenomenalnie zastępuje żurawinę albo borówkę, stosowane zwyczajowo do takich dań. Wypróbowałam ten sos wiele lat temu, gdy mieliśmy w ogrodzie kilka własnych krzewów. Teraz niestety zestarzały się i nie mam czerwonych porzeczek, poluję więc na rozmaite okazje.

Artykuły na temat: domowe sosy do mięs
  • Karnawał czas zacząć! Pyszne przekąski na domowe przyjęcia z marką WINIARY

    Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Ś wietnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Karnawał czas zacząć! Pyszne przekąski na domowe przyjęcia z marką WINIARY

    Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Ś wietnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • ...warzywa, ale wartości odżywcze, jakich nam dostarczają nikną w porównaniu z ilością tłuszczu, której źródłem są mięsa smażone w głębokim oleju czy śmietanowo-majonezowe sosy. Nie jesteśmy w stanie tego(...) znacznie przyjaźniejszy naszemu zdrowiu i wadze oczywiście. Posiłki domowej roboty mają tą przewagę nad daniami spożywanymi "na mieście", że dokładnie wiemy, co się w nich znajduje. Tym samym mamy...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Ułatw sobie prace domowe

    ...! 3. Gotuj większe porcje i zamrażaj na zapas. W Ikei lub sklepach AGD kupisz specjalne pojemniki na żywność. Gotuj większe obiady w weekend, dziel je i zamrażaj (np. duszone mięso, sosy, gotowane...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Odchudzamy naszą kuchnię

    ...​ Czujesz, że powinnaś stracić kilka kilogramów, przede wszystkim dla zdrowia, ale liczenie kalorii to nie dla ciebie? Nie chcesz też rezygnować z tradycyjnych domowych obiadów? Wcale nie musisz, możesz po prostu odchudzić domowe przepisy.

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...