• Informacje na temat:

    domowe cukierki z makiem

Przepisy na temat: domowe cukierki z makiem
  • Smak dawnych lat.

  • Czy zjedlibyście takie czekoladowe cukierki ? Można je zrobić samemu, nie ma przy nich dożo pracy a efekt końcowy jest bardzo efektowny. Użyłam ich do dekoracji tortu. W Brazylii te cukierki nazywane są Brigadeiro i mieszkańcy robią je w prawie każde święto.

  • Noszą nazwę Brigadeiro i są przysmakiem w Brazylii.

  • Szybko, łatwo, smacznie!

  • SUPER DLA DZIECI

  • Jeśli byliście kiedykolwiek w Brazylii to pewnie mieliście okazję spróbować brigadeiro. Czym są brigadeiro? Są to proste czekoladowe cukierki prosto z Ameryki Południowej. Osobiście nie miałam okazji odwiedzić tego kontynentu, ale cukierki zdobyły moje łakome serce i wiem, że jeśli tam trafię to wrócę grubsza o kilka kilogramów ;)

  • Następne bułeczki śniadaniowe. Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.

  • Miękkie i bardzo smaczne :)

  • Uwielbiam domowe pieczywo. Za każdym razem jak upiekę chleb lub bułki, muszę kawałek odkroić, pozwolić masełku się na nim roztopić i dodać miód z rodzinnej pasieki. Ciepłe, z chrupiącą skórką... takie najbardziej lubię! ;)

  • Wypróbowany przepis na "Galaretki - smakują jak pyszne cukierki"

Artykuły na temat: domowe cukierki z makiem
  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    Przyszła wiosna. Co robisz? Cukierki i czekoladę zamieniasz na batony „fitness”, jajecznicę na masełku na sycącą owsiankę z owocami, a bułkę z serem, standardowe drugie śniadanie, na mrożony jogurt. Zamieniasz i czekasz na efekty, a tych jak nie było tak nie ma! Co gorsze, z przerażeniem zauważasz, że twoje samopoczucie pozostawia wiele do życzenia, a świeżo zakupione dżinsy znów się nie dopinają...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.

  • Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie. Drożdżówki z serem340 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży saszetka cukru waniliowego ½ szklanki mleka szczypta soli4 łyżki oleju 2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) olej do wysmarowania miski250 g twarogu półtłustego 1 jajko2 łyżki waniliowego proszku budyniowego saszetka cukru waniliowego2 łyżki cukru mąka do podsypania blatu½ szklanki cukru pudru sok z...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...przygotowałam dla znajomych duży słój domowego musli z suszonymi owocami i orzechami. Byli zachwyceni, a ja wiedziałam, że dzięki temu od czasu do czasu pomyślą o mnie przy śniadaniu. Można też...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...bombki, pomarańcze, orzechy i cukierki. Dziś choinki już tak nie pachną... Robię więc wszystko, by przywrócić dawny zapach lasu - rozgniatam gałązki, rozcieram, palę w kominku. Bo święta powinny pachnieć(...) 3-4 krotnie. Następnie robimy kogel-mogel z żółtek i łączymy z makiem. Dodajemy pół kostki masła, skórkę pomarańczową i cytrynową, bakalie, olejek migdałowy, kieliszek likieru i dokładnie mieszamy...

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...