• Informacje na temat:

    domowa szynka lub konserwa

Przepisy na temat: domowa szynka lub konserwa
  • Własnej roboty bez konserwantów konserwa na kanapki.

  • Nie musisz przepłacać, wystarczy trochę chęci i masz pyszny dodatek do pieczywa.

  • Domowe konserwy to sposób na wprowadzenie do domowej kuchni nowych smaków. Dodatkowo są one smaczne, zdrowe i trwałe!

  • Aż dziewięć dni musiałam czekać, by delektować się smakiem dojrzewającej surowej szynki wieprzowej. Jednak to nic w porównaniu z doznaniami, jakie przynosi jej smakowanie: mięso jest podsuszone i aromatyczne, kolorem przypomina wysokiej jakości wołowinę. Proces przygotowania jest banalny, trzeba jedynie po zacukrzeniu i późniejszym zasoleniu odlewać na bieżąco wydzielające się soki oraz przewracać mięso. Potem już tylko doprawić, wsadzić w pończochę i ... czekać. To co, kiedy Wasza szynka...

  • Od jakiegoś czasu, zaczęłam sama gotować i piec mięsa, które wykorzystujemy jako wędlinę do kanapeczek. Według tego przepisu można przygotować zarówno szynkę jak i schab czy karczek. Mięso jest aromatyczne i delikatne.

  • Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.

  • Robi się ją długo, ale smakuje wybornie.

  • Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.

  • Mój pierwszy wyrób przy użyciu szynkowaru. Myślę, że jak na pierwszy raz nie jest źle. Smakowo szyneczka się obroniła, nad wyglądem trzeba by jeszcze popracować.

  • Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.

Artykuły na temat: domowa szynka lub konserwa
  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...konserwantów, bezglutenowe makarony i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, nie ma takich sklepów(...) zamienników Doświadczone mamy już wiedzą, że stosując zamienniki, można ugotować prawie wszystko. Jeśli maluch jest uczulony na jaja kurze, spróbuj zastąpić je przepiórczymi lub w ogóle...

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Jak wybierać zdrowe jedzenie

    ...i cała dłoń, zostanie nam w środku. Oszukaniec będzie pusty i gąbczasty, a ciemny kolor z pewnością będzie zawdzięczał słodowi jęczmiennemu lub karmelowi, po którym może boleć nas brzuch. W ten sposób(...) dodają je do żywności, by nas oszukać. Jogurt staje się tak wspaniale gęsty, a szyneczka jędrna i soczysta. Natomiast lepiej uważać na konserwanty. Dziś dodaje się je do wszystkiego. Nawet do żywności...

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • ABC letniej diety

    ...z warzywami, chłodnik z botwinką, makaron z truskawkami. Serwuj niewielkie porcje, a pod wieczór szkrab powinien nabrać ochoty na coś ciepłego - np. pierś kurczaka lub rybę z jarzynami. B jak(...) deser lub podwieczorek (wtedy - z porcją owoców sezonowych), aby maluch nie stracił apetytu na obiad lub kolację. Staraj się też, by smyk nie jadł lodów częściej niż 3-4 razy w tygodniu. Unikaj...

  • Konserwa - kiedyś stanowiła niezbędny element wyposażenia plecaka każdego turysty. Dziś również nietrudno znaleźć ją na biwakach. Jednak, co tak naprawdę kryje w sobie ta metalowa puszka? Czy poza praktycznym aspektem, jest w niej coś, co powinniśmy cenić? Fot. 123RF Nie tak dawno temu, pakowanie na biwak rozpoczynaliśmy od zrobienia solidnego zapasu konserw, które doskonale sprawdzały się, jako posiłek w polowych warunkach. O tym, co znajdowało się w metalowych puszkach, krążyły legendy....

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...