• Informacje na temat:

    domowa czekolada w bloku

Przepisy na temat: domowa czekolada w bloku
  • Przyznam się, że to deser, któremu nie potrafię się oprzeć :-). Kiedy ją przygotowuję wędruję do czasów mojego dzieciństwa... przygotowywała ją dla nas moja mama :-) zaglądaliśmy jej przez ramię niecierpliwie pytając, kiedy czekolada będzie gotowa... przygotowuje się ją zaledwie 5 minut, ale dla nas małych łasuchów były to wówczas najdłuższe chwile :-) nigdy też nie wytrzymywaliśmy do chwili, kiedy stężała i można było ją pokroić na małe kawałki. Zachęcam, wypróbujcie

  • Przepis jest dość stary i pamięta czasy, kiedy to w sklepach nie można było dostać normalnej tabliczki czekolady. Warto wypróbować ten przepis bo jest naprawdę pyszny. Uwierzcie mi, jeśli raz ją przygotujecie to zagości w Waszym stałym menu ;)

  • Jak dla nas rewelacja... ...znikła bardzo szybko jeszcze w trakcie sporządzania:)

  • No cóż, może nie smakuje identycznie jak ta ze sklepu, ale na prawdę jest pyszna.

  • Im dłużej leży w chłodnym miejscu tym smaczniejsza

  • Dobra do ciast

  • Domowa jak dla mnie :) jest najlepsza.Można zrobić z czym tylko chcemy.

  • Od teraz nie kupisz już czekolady w sklepie, bo zrobisz ją bez problemu sama w domu.

  • Rozpływa się w ustach...

Artykuły na temat: domowa czekolada w bloku
  • Raport: Pokolenie wolność

    ...jest zdanie: „Prawdziwy mężczyzna zabija smoki”. Tak myślimy. Joanna Szawarska: - Mieszkam teraz u cioci, 30 kilometrów za Warszawą. Dojeżdżam pociągami. Chciałabym wynająć kawalerkę w nowym bloku...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale...

  • ...słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku to także niezastąpiony składnik wspomnianego wcześniej bloku czekoladowego. W wersji „na bogato” dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie czy suszone owoce. A może marzą Wam się ciepłe bułeczki na...

  • Zobaczcie, jak w prosty i szybki sposób zrobić swoją własną, domową musztardę! Składniki potrzebne do wykonania domowej musztardy: - 10 łyżek białej gorczycy,- 1 łyżka czarnej gorczycy,- ocet,- miód,- sól,- woda. Zobaczcie, jak wygląda wykonanie musztardy na filmie:

  • ...zastępowały szynkę mortadelą, marcepan robiły z fasoli, a czekoladę wyczarowywały dzieciom w postaci bloku kakaowego z bakaliami. Polska kuchnia była wtedy "zastępcza", zupełnie jak etykieta na wyrobie...

  • Zaufali jej między innymi Magda Gessler, Sephora, Instytut Adama Mickiewicza oraz Cartalia. I choć z wykształcenia jest zootechnikiem, stworzyła jedną z najbardziej rozpoznawalnych pracowni czekolady w Warszawie. Dziś Victoria & Fortunata, bo o niej mowa, obchodzi swoje 6. urodziny. Dorota Jaworska z wykształcenia jest zootechnikiem. Od zawsze wiedziała, że praca na etacie to nie dla niej. I choć w tamtym momencie życia zabrakło jej odwagi do samodzielnego kierowania, i tak - prędzej czy...

  • Jak wybrać idealny prezent, mając ograniczony budżet?

    ...okazjonalne kartki z życzeniami, a sam wytnij taką z kolorowego bloku technicznego lub karbowanego brystolu. W środku napisz własnoręcznie życzenia "od serca" lub ładny aforyzm. Jeśli chwilowo brakuje...

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Prezenty komunijne kiedyś i dziś

    ..., dawać mu frajdę a jednocześnie uczyć i integrować z rówieśnikami. Kiedyś po Komunii dzieciaki wręcz rytualnie jeździły razem wokół bloku na rowerach - dziś mogą wspólnie bawić się przy konsoli...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...