• Informacje na temat:

    dodatek spirytusu do smażenia

Przepisy na temat: dodatek spirytusu do smażenia
  • Jeśli karnawał, to róbmy faworki!

    ...cukrem pudrem. Aby zrobić faworki, potrzebujemy: 400 g mąki pszennej, 5 żółtek, 3-4 łyżki gęstej śmietany, łyżkę spirytusu, szczyptę soli. Ze składników zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Jeśli wyjdzie nam zbyt suche, można dodać jeszcze łyżkę śmietany. Nie należy dodawać do ciasta masła, gdyż wtedy faworki podczas smażenia będą się bardzo pienić. Dodatek spirytusu (może być również łyżka octu...

  • Świetny i bogaty w witaminę C

  • ...56 dag najlepszej mąki pszennej; 1 szklanka mleka; 3 dag drożdży; 13 dag masła; 7 dag cukru; 8 dag gorzkich migdałów; skórka z cytryny; łyżeczka soli; 8 żółtek; 2 jaja; 50 dag smalcu; 2 kieliszki spirytusu; 20 dag cukru pudru; 1cukier wanilinowy lub wanilia; do nadziewania dżem, połówki orzechów włoskich itp.

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

  • W karnawale pomyśl o faworkach

    ...śmietany, szczyptę soli, łyżkę spirytusu, smalec do smażenia lub olej. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto: musi być gładkie i sprężyste. Jeśli jest zbyt suche, dodajmy trochę więcej śmietany lub jedno żółtko więcej. Na koniec dodajemy spirytus. Dzięki temu dodatkowi, faworki podczas smażenia nie będą nasiąkały tłuszczem. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej kształtujemy...

  • pieczone papryki u nas sa swietnym dodatkiem do obiadu- oboje uwielbiamy je z mezem. przepis jest prosty, a danie pyszne i aromatyczne :) zawsze to jakas odmiana od tradycyjnej surowki obiadowej :)

  • Pączki i pączusie

    ...●220 ml mleka ●mąka do oprószenia ●olej do smażenia ●lukier biały i różowy ●50 g mlecznej czekolady ●owoce kandyzowane, perełki cukiernicze Przygotowanie: 1. Do mąki dodaj miękkie masło(...) masła ●2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo: ●olej ●dżem ●cukier puder Przygotowanie: 1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na pianę. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli...

  • Rozgrzewający syrop do herbaty. Taka herbatka w sam raz w mroźne dni...

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

  • Wypróbowany przepis na "Dodatek do kotletów z kaszy"

Artykuły na temat: dodatek spirytusu do smażenia
  • Grilluj bezpiecznie

    ...? Zanim rozpalisz grilla, ustaw go na stabilnym podłożu, Nigdy nie używaj do rozpalania spirytusu ani benzyny, Korzystaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3, Nie...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Sprzątamy dom szybko i... skutecznie!

    Kuchnia 1. Lśniąca kuchenka Masz w domu gładką płytę kuchenną? Sięgnij po preparat do mycia szyb. Błyskawicznie usunie tłuste zabrudzenia, a powierzchnia kuchenki będzie lśnić. 2. Doczyszczony okap To tam zbierają się osady z gotowania i smażenia. Aby umyć tłuste kratki osłaniające filtr i pochłaniacz, namocz je w roztworze szarego mydła. 3. Odświeżona firana Zanim wypierzesz okienne...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • To będą zdrowe święta!

    Cieszymy się na świętowanie, ale jesteśmy przy tym pełni obaw. Bo znów zjemy za dużo, za tłusto... Są sposoby na to, aby takich problemów uniknąć, a przy tym dochować tradycji.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Słodkości od serca

    ...proszku do pieczenia, łyżeczka spirytusu, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, najlepiej kostka smalcu, cukier puder i cynamon do posypania Przygotowanie: 1. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Mąkę(...) smażenia (okruszek ciasta wrzucony do garnka z tłuszczem powinien natychmiast zacząć się smażyć). Smaż serduszka w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyjmuj każde serduszko ostrożnie łyżką...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...rosołu (może być z kostki), olej do smażenia oraz zielona pietruszka. Mięso kroimy w 2-centymetrowe kawałki i oprószamy pieprzem. Kroimy cebulę (półtalarki) i pieczarki (plastry). Cebulę podsmażamy...

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...