• Informacje na temat:

    dodatek do chleba

Przepisy na temat: dodatek do chleba
  • Chleb zmieniający życie

    ..." - wyjaśnia autorka. Do przygotowania chleba potrzebny będzie:  "Chleb nie zawiera mąki, więc w charakterze czynnika wiążącego użyłam babki płesznik. Jej nasiona zawierają jeden z najbardziej chłonnych...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Chleb kokosowy z chia

    ...ciasto do keksówki o wymiarach 20 × 10 cm. Piecz chlebek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Do chleba pasują dodatki zarówno wytrawne (pasztet, hummus...

  • Świetny i bogaty w witaminę C

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Świetny dodatek do chleba. Pasta z twarogu z jajkami. Może być z majonezem lub, jak w mojej wersji, z musztardą.

  • Ciabatta, włoski sposób na chleb

    ...przyznał, że kształt tego chleba przypomina mu kapeć jego żony, a kapeć po włosku to ciabatta. 

  • Smarowidło z mięsa wieprzowego z dodatkiem brandy. Wyśmienity dodatek do własnoręcznie upieczonego żytniego chleba i ogórka małosolnego.

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Jak wyglądały początki pierwszego sandwicha? O powstaniu prototypu współczesnych kanapek możemy mówić w Średniowieczu, kiedy między kawałki chleba wkładano mięso i warzywa, a następnie maczano w gęstych sosach, które miały nadać daniu nieco więcej smaku. Średniowieczni notable wyjadali nadzienie, a chleb traktowali jako opakowanie do dania. Co działo się z resztkami chleba? Najpierw...

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

Artykuły na temat: dodatek do chleba
  • Wybierz najlepszy chleb i bułki

    ...ziemniaczane, aby przedłużyć świeżość. Jednak ten dodatek nie pogarsza jakości pieczywa. Nie kupuj chleba, który zamiast zakwasu ma substancje zakwaszające (E322, E330) oraz emulgatory i barwniki(...)Pamiętaj, że im krótsza lista składników, tym lepsze pieczywo. Dotyczy to nie tylko chleba, ale i innych gotowych produktów. Czytaj opisy znajdujące się na etykietach lub opakowaniach. Najlepsze...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Czy dzisiaj chleb jest gorszej jakości?

    ...produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...funkcjonowania naszego organizmu. Dbając o smukłą linię ważne jest, aby wybierać po prostu odpowiedni dla danej osoby rodzaj chleba, spożywać go w odpowiedniej ilości oraz zwracać uwagę na to z czym go(...) wykorzystanie. Można ją zwiększyć poprzez dodatek do pieczywa surowców naturalnych, np. mleka, serwatki, maślanki, drożdży spożywczych suszonych, zarodków pszennych, preparatów sojowych, nasion roślin...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    ...nozdrzy dociera nieprzyzwoicie kuszący zapach pieczywa. Wciąż nie wszyscy mamy świadomość, że nie ma to nic wspólnego z zapachem prawdziwego chleba. Ile w nich jest chemicznych polepszaczy smaku(...) w foliowym worku z miesięczną datą ważności, to trudno się spodziewać, że jest to dobre dla naszego zdrowia. Wersja optymalna - wypiekanie chleba w domu, na zakwasie i najlepiej z własnej mąki. Tylko kto...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...z otoczkami. W trakcie produkcji mąki „białej” otoczki są odwiewane. A szkoda, bo to one stanowią źródło cennych substancji. Jeśli do chleba razowego zostaną dodane nasiona oleiste np. słonecznik, dynia(...) kromka chleba, tym bardziej sycąca. Dzięki zawartości błonnika daje na dłużej uczucie sytości. Dlatego ten rodzaj pieczywa jest wskazany dla odchudzających się, cukrzyków i osób zdrowych, aktywnych oraz...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

Wideo na temat: dodatek do chleba