• Informacje na temat:

    dobry sos z kaszą gryczaną

Przepisy na temat: dobry sos z kaszą gryczaną
Artykuły na temat: dobry sos z kaszą gryczaną
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...gryczaną i krupy w krupniku). Nie znam rodaka, który nie jadłby kaszy gryczanej. Nawet w sławetnym "Misiu" Barei serwowano gryczaną w miskach przykręconych do stołu w barze mlecznym, nie wspominając już o kaszance smażonej na patelni z cebulą. Polski klasyk! - Mało kto kojarzył kaszę gryczaną niepaloną, wcinał z zapałem jaglaną, serwował owsianą czy orzechową kaszę orkiszową. - Sytuacja przyjemnie...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...obiad, jeżeli dodamy do nich pajdę chleba z masłem. Sos pieczarkowy z kaszą gryczaną. Jest naprawdę mnóstwo rzeczy, które możemy ugotować szybko. Wystarczy mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, to taka baza(...), żeby znaleźć dobry produkt, nie trzeba specjalnie jeździć kilkadziesiąt kilometrów. W książce wspominałaś, że cały tydzień czekasz na sobotnią wyprawę na targ. Gdzie jeszcze szukać produktów, które...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kasze w diecie antyrakowej

    ...glikemicznym, która reguluje poziom cholesterolu. Ziarna owsa są dobrym przeciwutleniaczem. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kasza owsiana najlepiej smakuje na słodko - ugotowana(...) stosować jako zagęstnik do sosów i potraw mięsnych, np. pasztetów czy kotletów mielonych. Czasami jest używana zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta lub jako wzbogacający dodatek...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Dobry ruch

    ...i kręgosłup. Dobry przykład? Pływanie. Ale nie żabką, bo ten styl może nasilać dolegliwości, tylko na plecach. A poza tym spacery, joga, pilates. Jedzenie, które udaje zdrowe Dbasz o figurę? Uważaj na(...) i szpinaku z dodatkiem tuńczyka, łososia albo z kurczakiem, mozzarellą, fetą, grzankami. Obowiązkowo podlana gęstym sosem. Nie tuczy? Przeciwnie. W dwóch łyżkach majonezowego dressingu może być tyle...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ...? Jest wszędzie, np. w chlebie i... batonach czekoladowych. Ale najwięcej - w gotowych sosach, mieszankach przyprawowych, suchej kiełbasie, salami, kabanosach. Jak ją ograniczyć? Częściej gotuj w domu, bo(...) sosem z oliwy i soku. Iwona Milewska ***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

Wideo na temat: dobry sos z kaszą gryczaną
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz(...) czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)