• Informacje na temat:

    dobry sos do golabkow

Przepisy na temat: dobry sos do golabkow
Artykuły na temat: dobry sos do golabkow
  • Miel i smaż

    Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami czy sosem do spaghetti. A gdyby pójść o krok dalej i nadać mu niepowtarzalnego, nieco orientalnego smaku? Zobacz, jakie to proste!

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...sparz, obierz, pokrój. Dodaj do wywaru po pieczeniu gołąbków. Gotuj 5-6 min. Dopraw, zmiksuj. Podawaj gołąbki z ryżem, polane sosem. Budyń kapuściany Kapustę podziel na ćwiartki, ugotuj (zachowaj...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...pomiędzy gęstymi sosami i miękkimi plackami z Indii, zasmażanym ryżem rodem z Tajlandii a wietnamskimi zupami pho. Rozgrzewające, dobrze przyprawione dania idealnie nadadzą się na zimniejsze miesiące(...) argentyńskiego chardonnay. Po takiej ściągawce przygotowanie wesela z międzynarodową kuchnią nie wygląda już tak onieśmielająco, prawda? Kluczem do sukcesu - jak w wielu innych przypadkach - jest dobry plan...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Wesele bez mięsa?

    ..."tradycyjnego" i wegetariańskiego wesela nie różnią się, ale w tym drugim przypadku nie do przecenienia może okazać się dobry kontakt z szefem kuchni. Jak z jego pomocą zaplanować jadłospis, by żaden z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...

  • Sekrety udanego przyjęcia

    ...do góry po lewej stronie nakrycia. Goście przy stole powinni mieć tyle miejsca, by mogli swobodnie używać sztućców. Odpowiednio rozkładamy na stole sztućce i kieliszki. Gdzie siadamy Dobry(...) chcemy podać kilka dań, nie powinny być one syte. Ważne jest także, by potrawy harmonizowały ze sobą. Jeśli nie znamy wszystkich zaproszonych gości, w dobrym tonie będzie przygotowanie jakiejś potrawy...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie, zwłaszcza gdy zostaną nam świąteczne resztki. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet,...