• Informacje na temat:

    dobry na węgorza

Przepisy na temat: dobry na węgorza
Artykuły na temat: dobry na węgorza
  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    W listopadzie Szwedzi znaleźli pretekst do wspólnego świętowania - Mårtengås. Dobry czas na pożegnanie jesieni to dzień przed tradycyjnie obchodzonym dniem świętego Marcina, patrona południowoszwedzkich gastronomów. 10 listopada mieszkańcy Szwecji spotykają się w restauracjach z rodziną lub znajomymi. Podczas wieczornej kolacji oprócz rozmów i przyjemnej zabawy degustują gęsinę, która ściśle...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Rewolucja na talerzu

    ..., paszteciki we francuskim cieście z rakami, szparagami lub móżdżkiem, majonez z łososia lub węgorza (majonez oznacza tu potrawę z takim sosem), comber cielęcy z truflami bądź cielęcina zwijana...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Krople z chwili, popiół z wiatru

    Historia jak znalazł w protestanckiej Danii – skromny, młody człowiek ciężką pracą zdobywa drogę na szczyt. Pokonuje w niej szalonego Hiszpana, butnego Amerykanina i rozpieszczonego Anglika. Tak, ale... Nasz bohater jest synem albańskiego taksówkarza i duńskiej sprzątaczki, praca sprawia mu dziką przyjemność, a dziedzina, w której jest taki dobry, to dogadzanie podniebieniu. Najlepszy kucharz...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Cała prawda o tłuszczach

    Tłuszcz zwierzęcy Pochodzi z tkanki tłuszczowej zwierząt. Jest też w mleku i jego przetworach. Zalety. Ma dobry smak, syci, dostarcza witamin A i E. Wady. Bardzo kaloryczny (100 g żeberek(...). Zalety. Są smaczne i trwałe. Wady. Podwyższają "zły", a obniżają "dobry" cholesterol. Sprzyjają nadwadze, osteoporozie, nowotworom jelita grubego. Mogą osłabiać pamięć. Zalecenie: Ograniczaj...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Giżycko: Na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich

    .... Warto odwiedzić jedną z restauracji, w które serwują ryby z okolicznych jezior oraz dania kuchni regionalnej. Najlepiej spróbować szczupaka, okonia, sielawy, leszcza, płoci, sandacza, lina lub węgorza...

  • Po takim śniadaniu bez wątpienia każdy dzień będzie udany. Jagodzianki, słone tartaletki, niebieska owsianka i napój z ananasem - co o tym myślicie? Tartaletki125 g mąkiszczypta proszku do pieczenia75 g masła1 żółtko Salsa do tartaletek 1 awokado hassosok z limonki1 duży pomidor malinowysól i pieprz do smaku1 jajko Owsianka owocowa „Niebieski błękit"½ płatków owsianych⅓ szklanki waniliowego mleka sojowego niebieska spirulina według uznania250 g malin2 banany250 g borówekopakowanie wiórków...

Wideo na temat: dobry na węgorza
  • Które ryby warto kupować i dlaczego?

    Marcin Sawicki z "Dzień Dobry TVN" spotkał się z Pawłem Średzińskim z organizacji WWF Polska, aby porozmawiać o tym, jakie ryby kupować, żeby nie szkodzić środowisku. - Niektóre gatunki ryb znikają w tempie błyskawicznym - powiedział Średziński. - Liczebność węgorza spadła o 95 procent w ciągu kilku dekad - wyjaśnił.