• Informacje na temat:

    dobry makowiec z serem

Przepisy na temat: dobry makowiec z serem
  • Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica.

  • Pyszne ciasto z wieloma pysznymi warstwami. Tu wykorzystałam gotową masę makową przez co skraca się czas robienia tego ciasta, masę na sernik mieszamy za pomocą rózgi. Prosty, łatwy i pyszny. Idealny na wszelkie imprezy lub święta :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Wspaniałe ciasto do kawki.

Artykuły na temat: dobry makowiec z serem
  • ...bawić. Wiedziałam, że mama jej miała zawsze napieczonych kołoczków z serem albo makrony. A jak przychodziła Wielkanoc bądź Boże Narodzenie to z pieca wyciągała niezliczone ilości makowców i innych ciast(...) domu szłam zawsze z moją mamą do niej na kawę i na oczywiście kołoczki z serem. A ona opowiadała…..opowiadała nam swój dramat, który zaczął się już wtedy, gdy stałam na górce i wołałam  - Tereskaaa...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...pewnie się pojawi. Do tego prosta tarta makowa z bezą i wiśniami (dużo łatwiejsza niż drożdżowy makowiec - zawijaniec). Kocham Boże Narodzenie, nie tylko za atmosferę, ale także dlatego, że to...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

    Tradycyjna Specjalność jest: bardzo kruchy bardzo soczysty 7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią? piernik makowiec 8. O ile wzrosła liczba gospodarstw...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) nie wyobrażam sobie, że święta spędzam daleko od rodzinnego domu. I nieważne, ile jest potraw na stole, czy karp się przypalił, a sernik opadł, makowiec się zbytnio przyrumienił. Nie to jest...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...