• Informacje na temat:

    dobry czerwony barszczyk

Przepisy na temat: dobry czerwony barszczyk
Artykuły na temat: dobry czerwony barszczyk
  • Włoskie wesele

    ...kiedyś pyszny czerwony barszcz z dodatkiem koziego twarogu, genialną zupę krem z ziemniaków i białych warzyw z paroma kroplami  oliwy truflowej, krem z białych szparagów z czubkami szparagów(...) risotto ze szparagami lub grzybami. Ostrożnie natomiast z sosami z owoców morza. Sama przekonałam się ostatnio, że to nie zawsze dobry pomysł.  Na obiad z okazji 60. rocznicy ślubu moich rodziców...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Trzustka: Jak ją chronić

    ...barszczyk czerwony - wspomaga układ pokarmowy. ✔Karpia smażonego można zastąpić pieczonym w folii lub gotowanym w galarecie. ✔Zrezygnujmy z sosów z zasmażką, zamiast majonezu i śmietany używajmy...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Święta z umiarem

    ..., ugotuj delikatny, czerwony barszczyk. Pamiętaj, że pierogi z kapustą i kapusta z grochem są bardzo ciężko strawne. Może więc w tym roku do pierogów włożysz mak lub soczewicę? Żołądek ci podziękuje...

  • Ten egzotyczny napój o pięknym rubinowym kolorze określany często mianem herbaty tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Jego nazwa w języku afrikaans oznacza po prostu "czerwony krzew". To właśnie dzięki tej roślinie uprawianej wyłącznie w Południowej Afryce, możemy cieszyć się delikatnym smakiem i dobroczynnym działaniem rooibos. Fot. 123RF/Picsel Już w osiemnastym wieku europejscy podróżnicy zaobserwowali, jak mieszkańcy jednej z prowincji w Południowej Afryce regularnie udają się w...

  • Różnica wieku nie jest ważna

    ...? Agnieszka Grochowska: Darek wyszukał miejsca, gdzie po wojnie były pierwsze jadłodajnie w Warszawie. Nadal dają tam pyszne, polskie jedzenie. Jak ktoś oczywiście lubi barszczyk, kapustę zasmażaną(...) bilans? Agnieszka Grochowska: Dobrze się czuję w swojej skórze. Jestem bardziej pewna siebie niż przed kilkoma laty. To dobry czas dla mnie. Ciągle jeszcze mogę zagrać Ofelię - w teatrze...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...