• Informacje na temat:

    dobry boczek

Przepisy na temat: dobry boczek
  • Naleśniki wytrawne z boczkiem

    Na dobry początek dnia...

  • Ten przepis dostałam od teściowej. Dobry jest na różne okazje jako przekąska. Można go modyfikować według swojego uznania, ale ze względu na maggy radzę uważać, gdyż można przesadzić z doprawianiem.

  • Risotto z groszkiem i boczkiem

    ...z 1 cytryny 6 dag parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Groszek osącz. Boczek pokrój w paski, zrumień, zdejmij z patelni, tłuszcz zachowaj. Na tłuszczu zeszklij posiekany czosnek. Wsyp ryż, smaż do zeszklenia. Wlej wino, odparuj. Mieszając, dolewaj po trochu gorący bulion, aż cały się wchłonie, a ryż będzie miękki.2. Dodaj boczek, groszek, masło, sok i skórkę z cytryny, parmezan. Wymieszaj, zdejmij...

  • wariacja na temat Bulletproof Coffee

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica.

  • Przygotowanie Podsmażamy 100 g boczku. Po ok. 3-4 min wrzucamy dwie duże cebule pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody kostkę rosołową i zalewamy boczek z cebulą (jak ktoś lubi można wrzucić pokrojoną paprykę). Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min. W międzyczasie gotujemy 200 g makaronu. Po ugotowaniu wrzucamy makaron na patelnię do całej reszty i smażymy 3-5 min. Na talerzu...

  • Wypróbowany przepis na "Szczodraki na dobry rok"

  • Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!

    Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

  • Sprawdzony przepis na "Ciastka - buźki na dobry dzień"

Artykuły na temat: dobry boczek
  • Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

    ...z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym. 4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by(...), wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu. 5. Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba. Plastry karmelizowanego jabłka 1. Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół. 2. Rozgrzej...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    ..., 3 łyżki mąki, majeranek, 4 białe kiełbasy (surowa lub parzona), 1-2 łyżki oleju do smażenia. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż będzie chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę. Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Mężatki radzą: Czego nie robić dla własnego dobra

    ...mężczyzną i musiał brać udział w trzygodzinnej rozmowie o chorobach, logopedzie, niejadkach i nauce jazdy na rowerku! Chcąc nie chcąc przyznałam mu rację - to nie był dobry pomysł". O co chodzi? Nie...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Dobre dla serca

    Nadwaga ciągle jeszcze zbyt rzadko kojarzona jest z niekorzystnym działaniem na samo serce. Kilogramów mamy często zbyt wiele, a serce tylko jedno.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Doświadczone mężatki radzą. Czego nie robić dla swojego dobra

    ...i musiał brać udział w trzygodzinnej rozmowie o chorobach, logopedzie, niejadkach i nauce jazdy na rowerku! Chcąc nie chcąc przyznałam mu rację - to nie był dobry pomysł". O co chodzi? Nie oszukujmy...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

Wideo na temat: dobry boczek
  • Qczaj i jego ćwiczenia na zrzucenie "boczków"

    Tony kiełbasy i majonezu to największy wróg majówkowego wypoczynku. Nie sposób jest utrzymać w te dni zdrową dietę. Trener personalny Qczaj zrzucił z siebie kapelusz i białe skarpety i pokazał w "Dzień Dobry TVN", jak pozbyć się dodatkowego sadełka. Czy jego ćwiczenia można wykonywać na łonie natury? (Źródło: DD TVN/ x-news)

  • Śledź z jabłkiem i turbot bałtycki z boczkiem

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" rządzili bracia Wałęsa: Rafał, Piotr i Paweł. Podzielili się przepisami na swoje ulubione nadmorskie przysmaki. Na stole pojawiły się takie dania jak: śledź z jabłkiem(...) wspólna praca w gastronomii? Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Sezon na szparagi w kuchni Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się: smażone szparagi, curry ze szparagami oraz ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek. Dlaczego prowadzący program Marcin Meller nie lubi szparagów? (DDTVN/x-news)