• Informacje na temat:

    dobry bigos

Przepisy na temat: dobry bigos
  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Staropolskie i pyszne.

  • Sezon na grzyby

    ...czerwonego barszczu, bigosu, pieczeni i wielu sosów. Jak zbierać grzyby Wykręcajmy je delikatnie z podłoża wraz z całym korzeniem. Nie powinno się ich wycinać (resztka korzenia gnije, niszcząc...

  • Sprawdzony przepis na "Bigos"

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • To smaczne, sycące danie, które wszystkim smakuje. Jest pracochłonne ale można zrobić większą ilość i zamrozić . Bywają dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i w takich sytuacjach się świetnie sprawdza.

  • Malka Kafka: Dieta wegańska jest receptą na zdrowie

    ...będzie tym samym schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudni go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje...

  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...produkty surowe. Wystarczy zawsze mieć pod ręką żelazny zapas w spiżarni, aby stworzyć coś naprawdę ciekawego i roślinnego. Na co dzień uwielbiam kiszonki, zwykle proponuję je w formie bigosu, jak...

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

Artykuły na temat: dobry bigos
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • mama jest nadal w szpitalu. bywam u niej prawie codziennie. ustrojstwo ze srub  ktore jest przyczepione do jej kolana pozostanie tak przez kolejne 4 tygdnie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Czy znów przytyjesz w święta?

    Smażone karpie, pierogi, łazanki i bigos oto tradycyjne świąteczne polskie potrawy. W co trzecim polskim gospodarstwie domowych jest osoba, która jedząc te smakołyki zastanawia się, ile przybędzie jej kilogramów i jak je stracić.

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Smakołyki i... ból brzucha

    Święta Bożego Narodzenia z suto zastawionym stołem to nasza polska tradycja. Karp, bigos, pierniki, makowce i inne świąteczne smakołyki...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

Wideo na temat: dobry bigos
  • Chcesz mieć płaski brzuch?

    W "Dzień Dobry TVN" trenerka Katarzyna Bigos pokazała ćwiczenia na płaski brzuch. Jak prawidłowo je wykonać? (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Pomogła potrzebującym w nietypowy sposób

    Co zawiera wegański bigos? - Składa się z wszystkiego, co sprawia, że czujemy świąteczny zapach i klimat - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Joanna Brodzik. - Pachnie śliwkami wędzonymi, wędzonym tofu, dobrej jakości kiszoną kapustą, przyprawami - dodała aktorka. Jak sprzedaż takiego bigosu przełoży się na pomoc potrzebującym?

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.