• Informacje na temat:

    dobre są kule śniegowe

Przepisy na temat: dobre są kule śniegowe
  • schneeballen rodzaj ciastek pochodzących z Niemiec znany co najmniej od 300 lat. Trochę roboty z nimi jest ja pod koniec miałam dość już, ale raz do roku warto się pomęczyć bo ładnie wyglądają i są całkiem smaczne.

  • Smakują podobnie jak klasyczne oponki serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny. Porcja na duży talerz kuleczek.

  • Wypróbowany przepis na "Śniegowe pączki"

  • Mmmm… moi faworyci zaraz obok tych korzennych. Jeden z niewielu wypieków, które weszły u mnie na stałe do repertuaru. Są kruchuteńkie, mają delikatny i orzechowy smak, bez cukru pudru nie są zbyt słodkie, dlatego bez obaw można je obtaczać (i to chyba wymaga najwięcej cierpliwości). Z porcji wychodzi około 120-150 sztuk (nie liczyłam, zależeć to też będzie od wielkości kulek, które ulepicie). Dla nich można oszaleć… nie tylko w święta :) Nie dziwię się, że cieszą się taką popularnością i...

  • „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.” Paracelsus ...czyli co robi z nami alkohol....

  • Przepis jak przygotować śniegowe bałwanki z migdałów.

  • Pyszne danie jednogarnkowe :)

  • Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu.

  • Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu.

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

Artykuły na temat: dobre są kule śniegowe
  • Jedząc orzechy musimy być ostrożni – większość z nich jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych, jednak niektóre mogą być żywieniową pułapką. Dowiedz się, jakich orzechów powinieneś unikać! Śledząc wiadomości, dotyczące żywienia, możemy uzyskać sprzeczne informacje na temat wartości odżywczych orzechów. Które nam szkodzą, a które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Dzisiaj postaramy się rozwiać większość waszych wątpliwości. Orzechy podczas diety? Dietetycy zalecają spożywanie...

  • Jedząc orzechy musimy być ostrożni – większość z nich jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych, jednak niektóre mogą być żywieniową pułapką. Dowiedz się, jakich orzechów powinieneś unikać! Śledząc wiadomości, dotyczące żywienia, możemy uzyskać sprzeczne informacje na temat wartości odżywczych orzechów. Które nam szkodzą, a które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Dzisiaj postaramy się rozwiać większość waszych wątpliwości. Orzechy podczas diety? Dietetycy zalecają spożywanie...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...