• Informacje na temat:

    dobre recepty gotowania

Przepisy na temat: dobre recepty gotowania
Artykuły na temat: dobre recepty gotowania
  • Naturalne recepty na kaszel

    ...plastrami cytryny zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy. Dodajemy 2 łyżki miodu. Pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki. Korzyści: Napar zawiera dobre kwasy tłuszczowe, które...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Niezbędnik kobiet 50+

    Recepty na wieczną młodość próżno szukać w gabinetach kosmetycznych, gdy nie zadbasz o siebie również od wewnątrz. Jeśli chcesz długo cieszyć się zdrowiem, warto sięgać po produkty, które utrzymają ciało w dobrej kondycji.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Brzuch w opałach

    Leki na zgagę i wzdęcia to apteczne bestsellery. Dobrze, że niektóre z nich są bez recepty, bo pozwalają nam radzić sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Nie wolno jednak tracić czujności. Palenie w przełyku i wzdęcia bywają też objawem choroby.

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • ..., gdzie ona jest itp. na nic tlumaczenia ze nie mielismy nigdy kury... poszlismy tez z M do lekarki dziadka po recepty bo skonczyly sie leki nasenne i dzisiaj wyjatkowo mialam wrazenie ze jest wyrozumiala...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Cztery niezawodne kuracje na afty

    ...pozbyć, należy jeść dużo jogurtów naturalnych, kefirów lub kiszonych warzyw, gdyż produkty te zawierają tzw. dobre bakterie.  2. Właściwa higiena jamy ustnej - przy skłonności do aft trzeba regularnie, co(...) lub woda z solą (pół łyżeczki soli na szklankę wody). 4 Preparaty z apteki. Jamę ustną warto też przecierać płynami odkażającymi (dostępne są bez recepty). Dieta, która złagodzi dolegliwości Afty...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...