• Informacje na temat:

    dobre przystawki na sylwestra

Przepisy na temat: dobre przystawki na sylwestra
Artykuły na temat: dobre przystawki na sylwestra
  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Kresach podaje się go w occie do gotowanych ziemniaków, w innych częściach kraju dominuje wersja ze śmietaną lub olejem. Śledziowych przekąsek nie może też zabraknąć podczas sylwestra, karnawału(...) dziś Moda na przywracanie tego, co w PRL było dobre i lubiane, w tym prostej i taniej kuchni, zaowocowała powstaniem licznych barów serwujących śledziowe przekąski. W każdym dużym mieście Polski...

  • W związku z nadchodzącym końcem świata, postanowiliśmy pożegnać się z naszymi czytelnikami, nie wylewając za kołnierz. Nie mamy czego żałować, kilka razy gościliśmy w Waszych domach, podpowiadając pomysły na święta, na grilla, czy na walentynki. Nie bylibyśmy Smakerem, gdybyśmy i na sylwestra nie wydali jakiejś książki. A że to nasz ostatni sylwester, to wypada coś pod tę okazję wypić.   Drinki posortowaliśmy według głównego alkoholu. W ten sposób powstało dziewięć rozdziałów, które...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...obdarowuję sąsiadów. Zjemy mniej, a przy okazji zadbamy o dobre relacje. 3. Śniadanie zastąp zdrowym koktajlem. Jestem ich wielką fanką. Są lekkostrawne, smaczne i bardzo odżywcze. To idealna(...). Polecam wtedy kasze (zwłaszcza jaglaną), które świetnie oczyszczają jelita. Podaję je z warzywami, są równie dobre na ciepło, jak i na zimno. Na przejedzenie pomaga napar z kilku plasterków imbiru...

  • Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań. Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa...

  • Sylwestrowa impreza w domu może być naprawdę wyjątkowa! Warto zadbać o gości i zachwycić ich wspaniałymi drinkami i pysznymi przekąskami. W naszych dwóch ebookach, znajdziecie wszystko, czego potrzeba do zaplanowania świetnej zabawy.   30 przepisów na sylwestrowe drinki Zacznijmy od napojów. Przedstawiamy Wam 30 przepisów na drinki, które wprawią Waszych gości w zachwyt. Przygotowaliśmy naszą darmową książkę w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...