• Informacje na temat:

    dobre potrawy

Przepisy na temat: dobre potrawy
  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Pyszne danie jednogarnkowe :)

  • Zdrowe sałatki na różne sposoby

    Wiosna jest idealnym czasem lżejsze potrawy. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Samar Khanafer przygotowała różne propozycje na sałatki obiadowe.

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

  • Pięcioskładnikowe obiady Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował cztery potrawy, z których każda bazuje tylko na pięciu składnikach. Czy wymyślenie tych przepisów było dla niego wyzwaniem?

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Sprawdzone sposoby

    Dobra gospodyni nie marnuje ani kromki chleba, tylko robi z niego takie pyszne potrawy, że rodzina zjada je pełna zachwytu.

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Z miłooości do truskawek!

    ...uczucie oddając Łowiczowi wszystko, co kryją w sobie najlepszego – po to, byśmy mogli cieszyć się ich smakiem każdego dnia, o każdej porze roku. Produkty od Łowicza zmieniają wszystkie potrawy...

  • Surówka - bardzo łatwa w przygotowaniu. Propozycja - dodatek do niedzielnego obiadu.

Artykuły na temat: dobre potrawy
  • Potrawy radości

    ...​Znane były we wszystkich epokach i w każdej kulturze. Ich woń, smak, sam wygląd - budziły dobre emocje, pogodne myśli, chęć wzajemnego częstowania się i dzielenia. Receptury zmieniały się w ciągu wieków, ale używane do ich sporządzania produkty pozostawały takie same.

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Dlaczego warto robić potrawy jednogarnkowe?

    Co jest pod ręką Przygotowując dania jednogarnkowe, często wykorzystuję to, co mam w kuchni: warzywa, kiełbasę, mrożone mięso, ryż, kaszę. Wymyślam potrawy na poczekaniu, a kiedy okazują się dobre(...) potrawy kilka łyżek ryżu. Na później Dania jednogarnkowe możemy zamrażać. Rozdzielam je tylko na kilka porcji. Dzięki temu, rozmrożone i podgrzane tylko raz, nie rozgotują się zbyt mocno.

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania – zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same świąteczne przysmaki. Jakie potrawy najczęściej wybieramy w ten magiczny, grudniowy wieczór?

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Wiosenne potrawy z czosnku niedźwiedziego

    Choć w Polsce jest częściowo pod ochroną, z początkiem wiosny pojawia się na straganach. Piotr Kucharski pokazał, jak można wykorzystać go w kuchni.

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Warzywa strączkowe dobre na nadciśnienie

    Wiemy, że podstawową zasadą w diecie na nadciśnienie jest ograniczenie produktów, które je podnoszą, np. soli. W praktyce oznacza to, że powinnyśmy w ogóle przestać solić potrawy w czasie gotowania(...) ze zbożami, np. fasolę z ryżem, soczewicę z kaszą jęczmienną, a ciecierzycę z jaglaną. Aminokwasy uzupełnimy także, łącząc rośliny strączkowe z pieczywem i... orzechami. Dobre są też połączenia...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

Wideo na temat: dobre potrawy
  • Sezon szparagowy. Jakie potrawy przygotował Mikołaj Rey?

    Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

  • Ocet w kuchni Jana Kuronia. Jakie potrawy przygotował?

    Kucharz Jan Kuroń wyjaśnił w "Dzień Dobry TVN" jak wykorzystać ocet w kuchni. Przygotował dania takie jak: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym, tymiankowym aromacie, smażone polędwiczki wieprzowe, duszone w sosie jabłkowo–octowym z dodatkiem syropu klonowego oraz ciasto czekoladowe.

  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.