• Informacje na temat:

    dobre ciasto piernikowe

Przepisy na temat: dobre ciasto piernikowe
  • Wypróbowany przepis na "Ciasto piernikowe"

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • To ciasto spokojnie może zastąpić pracochłonny piernik.

  • Z ciasta, które dojrzewało 4 tygodnie upiekłam pierniczki. Z gwiazdek zrobiłam kilka choinek, które ozdobią świąteczny stół. Zapach pierniczków przypomina że święta tuż tuż.

  • ciasto piernikowe w formie babeczek

  • Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu pierników, a uwielbiają te świąteczne słodkości. Główną zaletą tych ciasteczek (poza cudownym aromatem) jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną. Gotowe są już do zjedzenia po 30 minutach po wyjęciu z piekarnika.

  • Pyszne brownie o korzennym smaku. Idealnie się sprawdzi jako przepis na szybkie ciasto świąteczne zamiast piernika.

  • Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie suchego piernika. Po co wyrzucać? Dajmy mu drugie życie!

  • śniadanie dla mojej córki, miłośniczki świątecznych aromatów i wszelkich placuszków

Artykuły na temat: dobre ciasto piernikowe
  • Muffinki piernikowe

    Babeczki wyszły bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość - nawet na trzeci dzień po upieczeniu były dobre :) Można je dowolnie dekorować np. polać polewą czekoladową.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Po piernikowym domku czas na pierniczki

    ...przestygnie pmiodowy plyn polaczyc go z maka i reszta skladnikow. Wyrobic ciasto, gdy zbyt wilgotne dodac odrobine maki, ale... uwaga im bardziej goracy bedziemy wlewac plyn tym wiecej maki trzeba bedzie dosypac! A nie o to chodzi by z pierniczkow zrobic klej. Warto wiec poczekac. Ciasto schlodzic 1 h w lodowce. Walkowac wycinac formy, piec w 180°C okolo 12 minut;  dekorowac wedlug uznania. U mnie...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...konfiturą na pewno zaskoczy podniebienia gości. A może piernikowe ciasto na grudniowe przyjęcie? Wszystko zależy od upodobań Państwa Młodych! Warto dopilnować, aby tort nie powielał smaków pozostałych(...) dwudziestu osób można zdecydować się nawet na ciasto sześciopiętrowe! Tort należy zamówić przynajmniej miesiąc przed planowaną uroczystością, kiedy ma się już przygotowaną listę gości oraz wybrany...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...wagę. Wydaje nam się, że wsiadając do dobrego samochodu, wchodząc do mieszkania kupionego na kredyt, piekąc w piekarniku, którego jeszcze nie spłaciliśmy, jesteśmy szczęśliwe. A to nic nie znaczące(...) października, nastawiam ciasto na pierniki. Bo ciasto na pierniki powinno leżakować minimum 4 tygodnie. A na początku grudnia zabieram się za pieczenie. Każdego roku piekę z półtora tysiąca pierników...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Na pamiątkę narodzin Jezusa Chrystusa

    ..., a nawet w Wigilię, wróży się z lanego wosku. W domach, w których przywiązuje się szczególną uwagę do tradycji, już w pierwszych dniach adwentu zaczyna się wypiekać słynne bożonarodzeniowe ciasto - piernik. Z czasem dojrzewa ono, ale nie twardnieje na kość, czym można łatwo odróżnić dobre ciasto od złego. Służy głównie do dekoracji choinki, stąd przedziwne formy piernikowych ciasteczek, od serc...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

Wideo na temat: dobre ciasto piernikowe
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Świąteczne desery

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. W jego słodkim menu znalazły się takie potrawy jak: mus chałwowy z suszonymi śliwkami, jabłka w karmelu zapiekane pod piernikowym koglem-moglem oraz klasyczne ciasto marchewkowe. (DDTVN/x-news)