• Informacje na temat:

    dobre ciasto drożdżowe z owocami

Przepisy na temat: dobre ciasto drożdżowe z owocami
  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Klasyka gatunku :) Teraz jest sezon truskawkowy, więc z truskawkami, ale równie pyszne jest z jagodami czy wiśniami.

  • Tego nie wiesz o jagodach!

    Oprócz wyjątkowego smaku mają też sporo witamin oraz właściwości bakteriobójcze, stosuje się je w zatruciach pokarmowych, łagodzą bóle brzucha i korzystnie wpływają na krążenie oraz wzrok. Myj owoce! Jagody warto jeść jak najczęściej. Ale nie prosto z krzaczka. Przed spożyciem trzeba je dokładnie (choć delikatnie) umyć. Najlepiej opłukać owoce na sitku. Mrożone też dobre! Aby delektować...

  • Zawsze wydawało mi się trudnym ciastem, a z tym przepisem zawsze mi się udaje!!!

  • Jak przechowywać żywność?

    Chleb, ale także suche wypieki, np. ciasto drożdżowe, trzymaj w chlebaku. Wcześniej włóż je do torby papierowej. Pieczywo możesz też schować do lodówki, ale nie wkładaj go do torby foliowej! Jeśli trzymasz w lodówce aromatyczne potrawy, zawiń je w folię aluminiową. Nie przepuszcza ona zapachów, ale też powietrza! Dlatego nie stosuj jej bezpośrednio np. na wędliny. Najpierw owiń je w pergamin...

  • Smaczny pomysł na "Drożdżowe z owocami"

  • Sprawdzony przepis na "Drożdżowe z owocami"

  • Chodziło za mną ciasto drożdżowe, takie wysokie, puszyste i z kruszonką koniecznie. Ale nie mogło być za suche, więc dorobiłam masę serową i wrzuciłam trochę malin i czereśni. I wyszło dokładnie to, czego chciałam. :)

  • Dużo słodkości i aromatu na talerzu. Polecam ten przepis.

  • Wersja 1 w której do zagęszczenia ciasta wykorzystałam mąkę kokosową, która bardzo szybko i mocno chłonie płyny. Nie przesadzajcie z jej ilością, ponieważ bardzo łatwo można nią przesuszyć ciasto. Bułeczki wyszły super. Słodkie, mięciutkie, z lekkim posmakiem kokosa ale...dosyć szybko robią się suche. Upiekłam je wieczorem na kolację i na świeżo były ekstra. Zostawiłam jedną, ponieważ chciałam zobaczyć jak będą wyglądać i smakować następnego dnia i niestety trochę się zawiodłam. Drożdżówka...

Artykuły na temat: dobre ciasto drożdżowe z owocami
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Pieczenie ciast drożdżowych z owocami ostatnio mi nie wychodzi (zalalec). Postanowiłam na imprezke zrobić tiramisu, do trzech razy sztuka, powinno mi sie...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    Nie sięgajmy po jedną z tych, które obiecują pokonanie nowotworu. Takiej nie ma! Ale dobre żywienie zwiększa szansę na wygranie z rakiem.

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...