• Informacje na temat:

    dobre ciasto drożdzowe z marmoladą

Przepisy na temat: dobre ciasto drożdzowe z marmoladą
  • Pączek na szczęście

    ...wyrobów? "Pączki są robione z naturalnych składników, smażone na prawdziwym smalcu, są tradycyjnymi pączkami z lukrem i marmoladą wieloowocową. Jest to prawdziwe ciasto drożdżowe, które robiły nasze(...) zniecierpliwienia, zdenerwowania, a raczej zapewnienie, że "warto". "Wie pani, kiedyś przyszłam tu po pączki w tłusty czwartek i stałam kilka godzin w kolejce. Faktycznie mają bardzo dobre wypieki, poza tym myślę...

  • pyszne i dobre

  • Smaczne rogaliczki dobre na każdą okazję. :)

  • smaczne ciasto do słodkiego lub pikantnego nadzienia

  • Proponuję dziś przepis na przepyszne bułeczki drożdżowe z marmoladą według przepisu mojej mamy.

  • Szukasz sprawdzonego, kreatywnego przepisu na walentynki? Gorąco polecam drożdżowe serca z marmoladą!

  • Palce lizać i bardzo proste racuszki. Wychodzi około 25 z tego przepisu.

  • Ciasto pyszne choć niedrogie. Czas poświęcony na przygotowanie go rekompensuje smak,który pamiętam z dzieciństwa.

  • coś do kawki i nie tylko :)

  • Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Kiedy zobaczyłam przepis na te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić! Wyszły dwa typy – jedne robiłam z marmoladą, a drugie wedle życzenia mojego mężczyzny z nutellą. Wyszły pyszne. Miękkie, nie za słodkie. Idealne do kawy, czy do mleka na śniadanie. A nawet do pracy:) (wyszło mi 15 małych bułeczek):

Artykuły na temat: dobre ciasto drożdzowe z marmoladą
  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...minimalne różnice, które sprawiają, że otrzymamy albo bardzo dobre ciastko, albo ciastko doskonałe  Przekładałam je potem marcepanem i marmoladą, ale po drodze było wiele prób i błędów. - Oczywiście(...) to dobre zjawiska, bo zwracają nam uwagę na to, co jemy. Ja jestem szczęściarą - mogę jeść gluten do woli. Ale dzięki temu, że ludzie zaczęli przywiązywać wagę do tego, jakiego rodzaju pieczywo jedzą...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Babki godne cesarza!

    ...formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia(...). Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec na złoty kolor (ok. 45-50 minut). Gotowy Gugelhupf pozostawić na chwilę do ostudzenia, a następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem. Można...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    ...organizmowi do funkcjonowania i nie dają złudnego uczucia sytości. Dobre cukry są przede wszystkim w warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach. Lepiej podać szkrabowi kromkę grahamki z powidłami zamiast kupionej drożdżówki z marmoladą. Pierwszym krokiem do ograniczenia przetworzonych cukrów jest eliminowanie z diety malucha białego cukru. Nie słodź herbatek, kompotów czy przecierów...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...