• Informacje na temat:

    dobre babka z kakao

Przepisy na temat: dobre babka z kakao
  • Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu...

  • Prosta i szybka Babeczka,a jaka smaczna...

  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Łaciata babka, ulubiona babka moich dzieciaków

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Trochę pracochłonne, smak dzieciństwa...

  • Pyszne danie jednogarnkowe :)

  • Ciasto wilgotne i bardzo dobre w smaku. Można je robić z różnymi owocami.

  • Deser przyrządzony przez męża, smak z jego dzieciństwa. Smakowało mi mniam!

  • Surówka - bardzo łatwa w przygotowaniu. Propozycja - dodatek do niedzielnego obiadu.

Artykuły na temat: dobre babka z kakao
  • Babki godne cesarza!

    ...waniliowego 1 opakowanie proszku do pieczenia 3-4 łyżki przesianego kakao odrobina rumu do smaku starta skórka z cytryny Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem(...) formy. Do reszty dodać kakao, aby masa zabarwiła się na ciemny kolor, dodać rum do smaku i również wlać do formy. Trzonkiem łyżki kuchennej przeciągnąć wężykiem przez obie masy. Piec przez 50

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Wylewaniec mojej przyjaciolki Ani

    Jakos te Jesien trzeba przywitac. Upieklam wczoraj na Lisa wylewaniec Ani. Jest to proste i baaardzo dobre ciasto. Niewysokie - piecze sie je na szerokiej...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

    ..., ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem. - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie Ci towarzyszyła przez okrągły rok. - dodaje. Wśród wiosennych przepisów...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    ..., ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie ci towarzyszyła przez okrągły rok. - dodaje. Wśród wiosennych przepisów...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...