• Informacje na temat:

    dobra botwinka

Przepisy na temat: dobra botwinka
  • Karol Okrasa poleca tajskie curry

    ...-Wiosna to czas nowalijek, u mnie na bazarku gdzie robię, zakupy pojawiła się już świeża kapustka i botwinka - mówi Okrasa. - A kuchnia tajska zbudowana jest na młodych, chrupiących warzywach - dodaje Tajskie curry to mleko kokosowe, trochę pasty curry (zielonej, czerwonej lub żółtej), sos rybny lub sojowy. Ale nie tylko. A więc kapustka, botwinka, imbir, kolendra, sok z limonki. Do tego...

  • pyszszna ryba zapiekana w warzywach w sosie beszamelowym

  • Nowalijki na talerzu

    Gdy rzodkiewki i sałata są do kupienia praktycznie przez cały rok, rozpoczęcie sezonu na nowalijki nie jest tak oczywiste. Nie patrzmy jednak w kalendarz i sami wprowadzajmy do naszego menu nowalijkowe zupy.

  • Surówka jest chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca. Imbir leczy migrenę i trzyma w ryzach cholesterol, zwiększa koncentrację i ułatwia trawienie. Orzeźwienie mięty, soczystość jabłka, rozgrzewanie imbiru.

  • W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

  • Bardzo lubię tą zupę. Jest delikatna i sycąca jednocześnie:)

  • Sezonowa zupa ,na którą z wytęsknieniem wyczekuję przez cały rok.

  • Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

  • Pierwsza botwinka w tym roku,wyjątkowo nam smakowała :-)Uwielbiam takie letnie jedzenie.

Artykuły na temat: dobra botwinka
  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    Przyglądając się kampaniom promującym regionalne produkty, zaczęłam bliżej interesować się innymi niż fasolka po bretońsku kulinarnymi zastosowaniami fasoli odmiany Piękny Jaś.

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Schłodź się po litewsku!

    Gorące letnie dni to dobra okazja, żeby nieco inaczej spojrzeć na nasze codzienne menu. Coraz częściej zamiast ciepłych zup, na nasze stoły trafiają lekkie chłodniki.

  • Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie. Fot. 123RF/Picsel Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników...

  • Co jeść, by zapobiec zakrzepom

    Często bezpośrednią przyczyną udaru mózgu i zawału serca są zmiany zakrzepowo-zatorowe. Można je ograniczyć, wybierając dobre produkty.

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • Oczyszczające zielone koktajle, które odchudzają

    ...wająco, pomagają trawić białka i… chudnąć. Botwinka i melon Liście buraczków i melon koją nerwy, a ananas wspomaga trawienie. Składniki: garść liści botwinki, pół szklanki świeżego ananasa...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Chcesz mieć piękne i gęste włosy? To powinno znaleźć się na twoim talerzu

    Każda kobieta marzy o tym, by mieć piękne i gęste włosy. Dobre kosmetyki i codzienna pielęgnacja wpływają na kondycję włosa, ale pełnego sukcesu nie da się osiągnąć bez dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Oto kilka produktów, które muszą znaleźć się na twoim talerzu.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

Wideo na temat: dobra botwinka
  • Przepis Andrzeja Polana na chłodnik i pęczak z botwinką i serem

    - Botwina po rabarbarze to kolejny objaw, że mamy wiosnę - powiedział w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował takie dania jak: chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem.

  • Oscypki, kurczak, ciasto drożdżowe. Wiosenna kuchnia Andrzeja Polana

    Kucharz Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem rabarbaru. Na stole pojawiły się: oscypki z pieczonym rabarbarem i botwinką, gotowany kurczak z ziemniakami i rabarbarem oraz ciasto drożdżowe z rabarbarem.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)