• Informacje na temat:

    do czego kiszone grzyby

Przepisy na temat: do czego kiszone grzyby
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    .... - Produkty, po której warto sięgać zimą to również suszone grzyby, gruszki oraz śliwki, kiszone ogórki, różnego rodzaju kapusty i orzechy. O tej porze roku możemy się również cieszyć przetworami...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...chrzanu z miodem i goździkami albo z miodem i sokiem z cytryny. Do czego służą liście chrzanu - czy mogą tylko zabezpieczać żywność przed zepsuciem? - W liściach chrzanu również występują witaminy i minerały. Jednak do spożycia używamy tylko korzenia chrzanu. Zawarte w liściach fitoncydy, czyli naturalne siarczki bakteriobójcze, które niszczą bakterie, wirusy oraz grzyby, zabezpieczają...

  • Opisuję tu jeden sposób, moim zdaniem - łatwiejszy. Więcej można przeczytać na blogu - zapraszam!

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...w niej łyżką i stuka nożem, a rodzi się codzienna magia" - pisze Maia Sobczak w swej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka" o przepisie na bulion kompostowy. Z czego ugotujemy taki bulion? Weźmy do(...), plasterek świeżej kurkumy, 2 cebule, porządnie opalone nad ogniem, kilka ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, kawałek kukurydzy w kolbie, może być zeschnięty, łyżę masła klarowanego, łyżkę sosu sojowego, sól...

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

  • W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków kiszonych. W lato zajadam się ogórkami małosolnymi a w zimie kiszonymi :) Lubię je robić, ponieważ nie wymagają pasteryzowania – zalewamy zalewą, wstawiamy do spiżarni i czekamy aż się ukiszą.

  • Grzyby w sosie śmietanowym zawsze się sprawdzają. Tym razem dodałem warzywa i kiszone ogórki. Sprawdziło się.

  • Świetne nie tylko do wigilijnej kapusty ale również do innych dań.

Artykuły na temat: do czego kiszone grzyby
  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...chrzanu z miodem i goździkami albo z miodem i sokiem z cytryny. Do czego służą liście chrzanu - czy mogą tylko zabezpieczać żywność przed zepsuciem? - W liściach chrzanu również występują witaminy i minerały. Jednak do spożycia używamy tylko korzenia chrzanu. Zawarte w liściach fitoncydy, czyli naturalne siarczki bakteriobójcze, które niszczą bakterie, wirusy oraz grzyby, zabezpieczają żywność...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...w niej łyżką i stuka nożem, a rodzi się codzienna magia" - pisze Maia Sobczak w swej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka" o przepisie na bulion kompostowy. Z czego ugotujemy taki bulion? Weźmy do(...), plasterek świeżej kurkumy, 2 cebule, porządnie opalone nad ogniem, kilka ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, kawałek kukurydzy w kolbie, może być zeschnięty, łyżę masła klarowanego, łyżkę sosu sojowego, sól...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Niebezpieczne związki

    .... Oczywiście nie trzeba od razu wpadać w panikę, jeśli raz na jakiś czas spożywamy podane niżej połączenia, ale warto wiedzieć, co z czym i dlaczego. Jeśli ziemniaki, to bez masełka Dawno już nam wbito do głowy, że to połączenie jest mieszanką wybuchową. Ale dlaczego, skoro pieczony ziemniak to raptem 50 kcal, a łyżka masła 60 kcal? W sumie to tylko 110 kcal. I tu się mylimy, bo w przypadku...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    ..., w której się gotowały, by uzyskać konsystencję kremu. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Garść płatków migdałowych upraż na łyżce masła. Posyp zupę płatkami i bryndzą. Namocz grzyby, a wodę(...) z kiszonej kapusty. 3. Kolacja: Pasta z awokado lub guacamole. Awokado przekrój na pół, pozbaw pestki, miąższ rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego 1 łyżkę stołową majonezu, sok wyciśnięty z połówki...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • ...zupę idealną na jesienny obiad czy kolację! Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom składników Zup jak u Mamy WINIARY , takich jak suszone grzyby, przyprawy i zioła, które dobrze znamy z naszych kuchni(...) prezentować się na stole. Grzyby idealnie komponują się także z makaronem i kaszą! Proponujemy pyszną i pożywną kaszę pęczak z dodatkiem suszonych grzybów. Kasza ugotowana w Bulionie z grzybami leśnymi...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...