• Informacje na temat:

    do czego dodać ser gorgonzole

Przepisy na temat: do czego dodać ser gorgonzole
  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    ..., jedwabistym muślinowym sosie. Wtedy lepiej jest wrzucić 2-3 kostki czekolady na porcję sosu dla dwóch osób, co doda odrobiny słodyczy. Białą czekoladę można dodać do sosów serowych czy waniliowych(...)- Czekolada jest doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów - czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko, mogą również na wytrawnie. Kakao to rodzaj przyprawy, która w kuchni...

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Tartaletki z gorgonzolą i borowikami

    Szlachetny ser, aromatyczne dodatki, wonne przyprawy i kruche ciasto... Czego chcieć więcej?

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  • Dlaczego wegetarianie żyją dłużej?

    ...książki, które obalają mit o nudnej diecie jarskiej. - Ogólne przekonanie jest takie, że osoby niejedzące mięsa cały czas żywią się kanapkami z serem, albo samą sałatą. Między innymi z tego powodu(...) zmianą codziennego menu, ale i całościowego stylu życia. Dzięki czemu, jak podają naukowcy, wegetarianie cieszą się dobrym zdrowiem nawet do 80-tki. Figi, ser pleśniowy i złocisty sos miodowy - to...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Leniwie skończył się tydzień i czas wrócić nareszcie do przyjemniejszych zajęć :) Czy Wy również od poniedziałku tak jak, odliczacie każdy dzień do weekendu? :) Na szczęście jest już upragniony wieczór piąteczka, a dla głodnych smaków i wrażeń proponuję, polenić się przy leniwych kluskach z gorgonzolą i pesto bazyliowym. Mniam! To dopiero początek pysznych dań, które dla Was mam w zanadrzu :)

  • Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.

Artykuły na temat: do czego dodać ser gorgonzole
  • Wytrawna owsianka z pieczonymi pomidorkami

    Wspomniałem już o mojej małej owsiankowej obsesji? Szczególnej mocy nabiera ona w przypadku owsianek na słono. Czemu jemy ich tak mało? Przecież tak wiele kombinacji można tworzyć na ich bazie - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk. - Z pomidorkami i parmezanem, z gorgonzolą i karmelizowaną gruszką, z chorizo i serem Manchego, z grecką...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Dawne lekarstwa na współczesne choroby

    ...nerwowego i stany wyczerpania. Orkisz Orkisz (Triticum spelta) jest najbardziej wartościowym przedstawicielem pszenicy. To rodzaj zboża zawierającego prawie wszystko, czego człowiek potrzebuje do(...) działanie diety orkiszowej obejmuje cały organizm, czemu towarzyszy obserwowane przez wszystkich pacjentów dobre trawienie. Dzięki diecie orkiszowej poprawia się ogólne samopoczucie, wydajność i koncentracja...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Masz problem z dodaniem notatki? Spokojnie! Poniżej znajdziesz odpowiedź. Notatkę do przepisu, która widoczna jest tylko dla Ciebie dodasz klikając na pomarańczowy przycisk ‘Dodaj notatkę' znajdujący się po lewo od zdjęcia przepisu. Notatkę możesz edytować lub usunąć. Będzie ona widoczna także na wydruku przepisu.     >> Więcej pytań?

  • Masz problem z dodaniem użytkownika do obserwowanych? Spokojnie! Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie. Jeśli chcesz być informowany na bieżąco o aktywnościach wybranych przez Ciebie kucharzy dodaj ich do obserwowanych. Wejdź na wizytówkę kucharza i kliknij ‘Obserwuj'.     Obserwowanych użytkowników znajdziesz w sowim profilu w zakładce ‘Obserwowani' .   >> Więcej pytań?

  • Zobacz, jakie to proste! Zaloguj się na swoje konto. Kliknij na przycisk ‘Dodaj przepis' - prawy górny róg strony.     Pojawi się formularz dodawania przepisu. Formularz składa się z trzech prostych kroków: Krok 1 - Wprowadź ogólne informacje o przepisie oraz dodaj zdjęcie główne, czyli to, które będzie prezentowane w miniaturce w całym serwisie. Po dodaniu zdjęcia pojawi się edytor, który pozwoli Ci na odpowiednie wykadrowanie. Kadrować możesz za pomocą myszki rozciągając lub zmniejszając...

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...