• Informacje na temat:

    do buraczkow z chrzanem lepsza cytryna czy ocet

Przepisy na temat: do buraczkow z chrzanem lepsza cytryna czy ocet
  • Tradycyjny, smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

  • Pyszna ćwikła z dodatkiem chrzanu. Ćwikła idealna do smażonych i pieczonych mięs.

  • Dobrze znana pyszna surówka w domowej wersji :)

  • Buraczki z chrzanem do słoików.

  • Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.

  • Wyborny do sałatek i przetworów!

  • jakie to jest smaczne, mmmmm... w polaczeniu z karkowka duszona lub smazona, z sosem mysliwskim i ziemniaczkami puree, bardzo, bardzo dobry obiadek :-))

  • Warto zrobić sobie ocet jasnotowy – łyżka tego specyfiku dodana do szklanki wody i wypita przed jedzeniem wspaniale zakwasi żołądek i tym samym wspomoże trawienie. A nie da się go kupić w żadnym sklepie! Jasnota bardzo korzystnie oddziałuje na układ trawienny. Jest stosowana w celu wzmocnienia wydzielania soku żołądkowego, żółci i soku trzustkowego. Podnosi kwasowość soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie białek (mięsa, jajek, sera, warzyw strączkowych).

  • Pyszny dodatek do obiadów jak i na kanapkę przez całą zimę, a przygotowanie jest proste i baaardzo szybkie.

  • odcchudza , obniza cholesterol,mozna uzywac do galarety itp

Artykuły na temat: do buraczkow z chrzanem lepsza cytryna czy ocet
  • Na wrzody i niestrawność: Sok z cytryny, ćwikła z chrzanem i migdały

    ...w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak niestrawność, zaparcia. Dobra musztarda: Najlepsza zawiera w swoim składzie ziarna gorczycy, ocet winny, cukier i sól. Kupując(...) łyków przynajmniej 3-4 razy w ciągu dnia. Ćwikła z chrzanem na lepsze trawienie Nie bez przyczyny ten zdrowy duet towarzyszy daniom mięsnym. Ułatwia trawienie białek zwierzęcych i usprawnia...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Krzaczki na których rosną te małe, pomarańczowe kuleczki możemy spotkać w wielu miejscach, jednak nie wszyscy wiedzą, że są one jadalne. Tymczasem, owoce rokitnika są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Picie odpowiedniej ilości wody to bardzo dobry nawyk. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza rano. Okazuje się bowiem, że szklanka o poranku ma zaskakujący wpływ na nasz organizm. Naukowcy alarmują, że ponad 90% Polaków pije za mało wody, a co dziesiąty z nas nie pije jej w ogóle! Jest to bardzo niepokojące zjawisko, które może mieć zgubny wpływ na nasz organizm. Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...