• Informacje na temat:

    długie kuchnie

Przepisy na temat: długie kuchnie
  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...czas na tradycyjne tańce, wspólny śpiew i długie rozmowy przy winie. Zapach i smak wyspy czuje się w każdym podawanym daniu, dlatego ta wyjątkowa kolacja na pewno na długo zostanie w pamięci każdego...

  • Czarnuszka to zdrowy dodatek do domowego pieczywa, dlatego taki wypiek zawsze warto samemu wykonać ;)

  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzimy wam tych kilka tajemnic i podpowiemy, jakie przepyszne dania przyrządzić z grzybów.

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

  • Pierre Gagnaire - kuchnia na pięć pór roku i na każdą porę

    Czarodziejem patelni, poetą fajerek, ale również kucharzem ikonoklastą - tak krytycy, koledzy po fachu i smakosze nazywają Pierrea Gagnairea, francuskiego szefa z trzema gwiazdkami Michelina. Rok temu jury kucharzy uznało go za "największego kucharza świata".

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • 9 rzeczy, których nie próbowałeś jeszcze w kuchni

    Codzienne gotowanie wcale nie musi być rutyną. Czasami wystarczy spojrzeć na nie kreatywnie, z innej perspektywy. Standardowe składniki, które z reguły służą nam do przygotowania dobrze znanej potrawy, mogą stać się bazą dania, o którym w życiu byśmy nie pomyśleli. Ale… większość Polaków nie lubi wychodzić ze swojej kuchennej i życiowej strefy komfortu. Warto to zmienić!

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

  • Pierwiosnek - możesz wykorzystać go w kuchni

    Pierwiosnek to niepozorny kwiat uznawany za jeden ze zwiastunów wiosny. Roślina ma także zastosowanie zdrowotne, a nawet kulinarne - młode delikatne listki można gotować jak szpinak, a z płatków kwiatowych przyrządzić winko pierwiosnkowe.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

Artykuły na temat: długie kuchnie
  • Odmień kuchnię bez remontu

    Nie musisz wydawać fortuny, by odświeżyć wnętrze. Sprawdź nasze sposoby.

  • Jedno z najczęściej używanych naczyń, zaraz po patelni, to oczywiście rondel. Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni jest niemal niezastąpiony. W kuchni otaczamy się naczyniami i akcesoriami, których można użyć na kilka sposobów. Lubimy mieć pod ręką nóż, który poradzi sobie z każdym produktem. Patelnię, do której nic nie przywiera i rondel, w którym przyrządzimy niemal wszystko. Taki rondel możemy znaleźć w ofercie firmy Neoflam. Ścięte ścianki naczynia ułatwiają podrzucanie...

  • Orzechy w kuchni

    Używam różnych odmian orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowca, pini, pekan, brazylijskich, pistacji, migdałów.

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Kosmetyki od kuchni

    Awokado, miód, olej arganowy, witamina C. Niektóre składniki kosmetyczne mają nazwy identyczne jak produkty, które można kupić w delikatesach czy aptece. Czy to znaczy, że olej, który dodawałaś do sałatki, możesz wcierać w skórę zamiast kremu lub balsamu? Jaka jest szansa, że pomoże skórze, wzmocni ją, nawilży, a jakie prawdopodobieństwo, że jej zaszkodzi, podrażni, wywoła stan zapalny? Sprawdzam.

  • 20 kwietnia br. ośmioosobowa grupa wybranych blogerów kulinarnych wyruszy odkrywać kuchnię Nowego Świata. Do POZIOM 511**** Design & Spa, nowoczesnego hotelu położonego w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Amerykańska kuchnia - dużo więcej niż hamburger! Kwietniowym zadaniem uczestników konkursu BlogerChef będzie zaprezentowanie ciekawego dania głównego oraz przystawki bądź deseru, inspirowanego kuchnią amerykańską. Blogerzy udowodnią, że kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery....

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Nie ma jednej kuchni australijskiej. Jest za to zlepek kulinarnych inspiracji, które przybyły na ten kontynent wraz z pierwszymi osadnikami. Razem z Anglikami w Australii pojawiły się nowe specjały, które przez lata królowały na stołach, takie jak pieczeń czy kotlety z kością.. Australijczycy kochają gotować, świadczy o tym fakt iż w 2010 roku przełożono prezydencką debatę przedwyborczą, ze względu na to, że kolidowała z finałem MasterChef Australia.

  • Początek roku akademickiego – zatłoczone pociągi, pekaesy, tramwaje, autobusy – zjeżdżają studenci, pełni nadziei na zdobycie wiedzy i poznanie studenckiego życia. W plecakach wałówka z domu, więc jakoś się przeżyje… Tylko jak długo? Wyżywienie studenta opiera się na trzech filarach - pierogi i słoiki przywiezione w domu, bary mleczne i to, co student sam upoluje. Skupmy się na filarze trzecim.   Kiedy student kłamie? Gdy mówi, że już nie pije, że od jutra zaczyna się uczyć i że nie jest...

  • Kuchnia mistrzów

    Kilka dni po powrocie mojej córki Flavii ze stażu w kopenhaskiej Nomie oglądałyśmy wybory pięćdziesięciu najlepszych restauracji świata.

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

Zdjęcia na temat: długie kuchnie
Wideo na temat: długie kuchnie
  • Największe błędy Polaków w kuchni

    Brak doświadczenia powoduje, że przygotowując posiłki w domu, 90 proc. osób popełnia te same błędy: gotują potrawy zbyt długo, nie znają sztuczek kulinarnych i boją się eksperymentować.

  • Jak się robi placki ziemniaczane?

    Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę prosty, choć przed ich przygotowaniem może nas powstrzymywać wizja spędzenia długich chwil w kuchni i żmudnego ucierania ziemniaków na gładką masę. Nic bardziej mylnego: to proste danie, które należy do kanonu kuchni polskiej, można przygotować naprawdę szybko. Zobaczcie, jak łatwo przyrządzić placki ziemniaczane - ten tani przepis pomoże wam już zawsze i bez ograniczeń delektować się ich wyjątkowym smakiem.

  • Jak się robi placki ziemniaczane?

    Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę prosty, choć przed ich przygotowaniem może nas powstrzymywać wizja spędzenia długich chwil w kuchni i żmudnego ucierania ziemniaków na gładką masę. Nic bardziej mylnego: to proste danie, które należy do kanonu kuchni polskiej, można przygotować naprawdę szybko. Zobaczcie, jak łatwo przyrządzić placki ziemniaczane - ten tani przepis pomoże wam już zawsze i bez ograniczeń delektować się ich wyjątkowym smakiem.