• Informacje na temat:

    dlaczego matiasy mają ości

Przepisy na temat: dlaczego matiasy mają ości
Artykuły na temat: dlaczego matiasy mają ości
  • Chcąc jak najdłużej zachować pełnię zdrowia, bardzo często uciekamy się do różnego rodzaju suplementów diety i innych syntetycznych środków. Tymczasem mają one swoje naturalne odpowiedniki. Oto lista najpopularniejszych przypraw, których działanie antynowotworowe udowodnili naukowcy. Okazuje się, że odpowiednio skomponowane posiłki mogą uchronić nas przed wieloma chorobami - zarówno tymi mniej, jaki bardziej poważnymi. Badacze już od wielu lat poszukują produktów, które posiadają właściwości...

  • Smaczne, zdrowe i niekłopotliwe w przygotowaniu stanowią cenne źródło wielu składników odżywczych i są znakomitym urozmaiceniem diety dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Właściwości kasztanów jadalnych doceniła również medycyna. Dlaczego? Sprawdźmy. Drzewa kasztanowe, które często spotykamy w naszych parkach niestety nie mają nic wspólnego z kasztanami jadalnymi. Te pierwotnie pochodzą z terenów Azji Mniejszej i Kaukazu. Z biegiem lat wraz z ekspansją Rzymian rozprzestrzeniły się w...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Te pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego warzywa, nie są jeszcze zbyt popularne nad Wisłą, jednak coraz łatwiej dostać je w naszych sklepach. Warto włączyć je do diety, gdyż mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Karczochy były doskonale znane już starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy zalecali ich spożywanie zwłaszcza w przypadku niestrawności, a także różnego rodzaju chorób wątroby i nerek. Z czasem zaczęto je hodować w innych regionach Europy, jednak moda na ich...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Od dawna wiemy, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dotyczy to również lodów. Entuzjastom tego pozornie niewinnego mlecznego deseru udało się wyprodukować niezwykłe kombinacje smaków. Fot. 123RF/Picsel Wenezuela to kraj gorący, w którym amatorów lodów nie brakuje. Jeden z nich, Portugalczyk Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił około 900 smaków lodów. W miejscowości Merida prowadzi on lodziarnię o nazwie Heladeria Coromoto, gdzie codziennie można spróbować lodów w 75 smakach. I są to smaki nie...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Soki to naturalne źródło witamin. Są pożywne, sycące i uzupełniają codzienną dietę w niezbędne wartości odżywcze. Ale to nie wszystko. Oto pięć powodów, dla których warto codziennie sięgać po sok. Po pierwsze: Soki dostarczą ci niezbędnych wartości odżywczych Zdrowe, zbilansowane odżywianie jest ostatnio modne, jednak styl życia i żywienia Polaków wciąż daleki jest od ideału. Ciągle popełniamy ten sam błąd, czyli jemy za mało warzyw i owoców. A jeśli nasza dieta jest w nie uboga, mogą pojawić...