• Informacje na temat:

    dlaczego masa do karpatki nie jest gladka

Przepisy na temat: dlaczego masa do karpatki nie jest gladka
  • Pierwszy raz zasuszyłam pieczarki i powiem tak,zupka ma inny smak .jest to smak podobny do leśnych suszonych grzybków. Więc jeśli nie mamy tych leśnych zasuszonych,polecam ususzyć pieczarki ,do bigosu,na pierogi czy uszka..wigilijne:)

  • Wielu spośród Was z nowym rokiem robi postanowienia. Jednym z najpopularniejszych postanowień Polaków jest odchudzanie i zmiana swojego wyglądu; następnym jest rzucenie nałogów oraz zmiana pracy na lepszą. Niestety rzadko udaje nam się zrealizować postanowienia noworoczne. Dlaczego tak jest? Z czego wynika trudność w ich zrealizowaniu?

  • pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

  • Pyszna tradycyjna karpatka :)

  • Najlepsza domowa Karpatka. Prosta, smaczna i efektowna.

  • składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem.

  • Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)

  • Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast. Jest łatwe w przygotowaniu, jest tanie, no i baaardzo szybko znika z blachy :) Polecam! :)

  • Ciasto, które robię specjalnie z myślą o moim Mężu

  • Jedyna w swoim rodzaju... i szybko znika :)

Artykuły na temat: dlaczego masa do karpatki nie jest gladka
  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...

  • Woda nie tylko gasi pragnienie, orzeźwia i rozpuszcza pokarm – oprócz tego pełni jeszcze mnóstwo istotnych funkcji. Pod różnymi postaciami woda znajduje się w każdej tkance i komórce naszego ciała, stanowiąc aż około 70% całego naszego organizmu. Wpływa zarówno na procesy metaboliczne, jak też na pracę mózgu czy wygląd zewnętrzny. Metabolizm i zdrowy wygląd Rola wody w organizmie polega głównie na transporcie składników odżywczych oraz usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Woda ma...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Z pewnością znasz to uczucie, kiedy krótko po posiłku ponownie zaczyna ci burczeć w brzuchu. Co jest przyczyną i jak można temu zapobiec? Zdarzają ci się nagłe napady głodu? Mimo zjedzonego posiłku, szybko masz ochotę sięgnąć po kolejną przekąskę? Przylgnęła do ciebie etykietka osoby wiecznie głodnej, która może zjeść bardzo dużo? Nie obawiaj się, takie symptomy wcale nie muszą być oznaką choroby. Być może wystarczy zmienić kilka pozornie niewinnych nawyków. Oto kilka powodów, przez które...

  • Pokochają go nie tylko miłośnicy kakao i kawy. Świetnie smakuje, ma różnorakie zastosowanie oraz jest istną bombą witaminową. Ta śródziemnomorska roślina jest znana jako szarańczyn strąkowy lub ceratonia. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć ją do diety. Fot. 123RF/Picsel Drzewo karobowe osiąga 15 metrów wysokości, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Poprzez zmielenie nasion (znajdujących się w strąkach) można uzyskać proszek, sok, mączkę oraz melasę. Proszek łudząco przypomina...

  • Zawartość koszyczka wielkanocnego ma znaczenie symboliczne i jest mocno zakorzeniona w tradycji. Co jest niezbędne? Bez czego na pewno koszyczek się nie obędzie? A co można dołożyć dodatkowo? Fot. 123RF/Picsel Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie różniły się od współczesnych. Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów. Ich ilość mogłaby dziś zadziwić...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF/Picsel W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm....

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...