• Informacje na temat:

    dlaczego ciasto się zważyło

Przepisy na temat: dlaczego ciasto się zważyło
Artykuły na temat: dlaczego ciasto się zważyło
  • Doping dla superbohatera

    Mężczyzna to idealny klient dietetyka. Sumienny i zdyscyplinowany, wypełnia wszystkie zalecenia specjalisty. Sprzyja mu też biologia. Dlatego niemal zawsze osiąga cel. Skoro jest tak dobrze, to dlaczego połowa Polaków ma nadwagę, a co piąty cierpi na otyłość? Bo mężczyźni sami rzadko decydują się na dietę. Większość potrzebuje dowódcy. Kobiety, która wyda rozkaz: chudnij!

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Kiedy jedzenie wymaga odwagi

    Nie dostaniesz chleba ani ciepłych drożdżówek. Będziesz słyszała tylko ten bezwzględny, uporczywy, podstępny głos. Ten głos stał się częścią ciebie. Jest twoim przyjacielem i oprawcą. Nie potrafisz z nim walczyć - i właściwie nie chcesz. I tak nie masz na to siły. Nie możesz go słuchać i nie możesz od niego uciec. Chciałabyś umrzeć. Tak właśnie czuje się człowiek chory na anoreksję.

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Poczta wloska i kieszen jej klienta oraz waga od Wagi

    ...... jak zaplacisz ( niemalo ) to wyslemy. Szczegolnie cudzoziemcy wysylaja rozne dokumenty to dlaczego nie pociagnac ich za kieszen. W koncu to Italia dala im prace. Niech jej poczta cos z tego ma(...) urodzinowej kolacji z V bo z racji wciac nie wyleczonego mojego bronchitu zostalismy w domu. Byla ryba z folii i chudy befsztyk z baranka. Ja upieklam prawdziwa wloska " crostate " bo to ulubione ciasto...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Szkoła piękności w Kabulu

    ...w Kabulu, na wiosnę po wypędzeniu Talibów, zastanawiał mnie jej smutek. Dlaczego właściwie tak bardzo mnie poruszył, skoro w Afganistanie wydarzyły się miliony smutnych historii? To miasto całe przepełnione(...) zdarzają się bombardowania, wybuchają zapomniane miny, rozrywając na strzępy odzyskane szczęście. Dlaczego więc Roshanna wyróżniała się na tle całego tego smutku? Za swoją radością, ciepłem, entuzjazmem...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • ...  „ A słowo stało się ciałem i mieszkało Między nami…” Ewangelia św. Jana   Otworzyła notebook i starała się przelać...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...