• Informacje na temat:

    dlaczego biszkopt sie kurczy przy pieczeniu

Przepisy na temat: dlaczego biszkopt sie kurczy przy pieczeniu
  • Ciasta i ciasteczka należą do wyrobów atrakcyjnych, zarówno na smak jak i estetyczny wygląd. Każdy rodzaj ciasta ma inny smak, zapach, kształt i wygląd. Ciasta należy traktować przede wszystkim jako źródło energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu. W związku z tym ciasta należy spożywać z umiarem. Dotyczy to osób posiadających skłonności do tycia. Dzieciom powinno się ograniczyć podawanie ciast, szczególnie przed głównymi posiłkami, ponieważ powodują szybkie nasycenie...

  • Jest to jeszcze przepis z kuchni mojej babci. Absolutny hit - szybko się robi, szybko znika z talerza. Przepyszny, łatwy w zrobieniu, puszysty wypiek posypany na wierzchu cukrem. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym wypiekiem w innym wykonaniu.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Mocno schłodzone jajka i dodatek gorącej wody sprawiają, że ten biszkopt zawsze pięknie rośnie. Spróbujcie.

  • Klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nie opadający. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką. Po upieczeniu można opuścić formę z ciastem z 30 cm wysokości na podłogę lecz nie jest to konieczne. Polecam!

  • Polecam dziś mój przepis na duńskie ciasteczka maślane, właśnie w wersji bezglutenowej są najbliższe oryginałowi, wtedy są delikatne i kruche. Jeżeli nie chcecie bezglutenowych ciasteczek, pomieszajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół. Mąka pszenna połączy składniki a mąka ziemniaczana nada im kruchość. A jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

  • Sprawdzony przepis na "Kurczak przy świecach"

  • Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.

  • Wielu spośród Was z nowym rokiem robi postanowienia. Jednym z najpopularniejszych postanowień Polaków jest odchudzanie i zmiana swojego wyglądu; następnym jest rzucenie nałogów oraz zmiana pracy na lepszą. Niestety rzadko udaje nam się zrealizować postanowienia noworoczne. Dlaczego tak jest? Z czego wynika trudność w ich zrealizowaniu?

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

Artykuły na temat: dlaczego biszkopt sie kurczy przy pieczeniu
  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • O tym jak odnaleźć szczęście, dlaczego warto znaleźć czas na rodzinne posiłki oraz o tym, dlaczego Polacy zawsze będą kochać mięso, rozmawiamy z Tomaszem Jakubiakiem. Fot. materiały prasowe Smaker: Uśmiech prawie nigdy nie schodzi panu z twarzy. Co sprawia panu w życiu najwięcej radości? Tomasz Jakubiak: Czym tu się smucić? Życie jest krótkie i marnowanie czasu na smutek nie ma sensu. Ze wszystkiego można czerpać pozytywną energię i dobre nastawienie. Wszystko leży w naszych głowach. Jednakże...

  • Dobre wino, smaczne jedzenie i miła atmosfera w restauracji może być sposobem na udane spotkanie biznesowe, a także romantyczny wieczór z drugą połową. Nietrudno jednak o zakłopotanie, jeśli nieoczekiwanie kelner przynosi nam miseczkę z wodą lub dodatkowy nóż. Jak więc zachować się przy stole, aby nie popełnić żadnego faux pas? FOT. 123RF Można stwierdzić, że będąc w restauracji, najbezpieczniej zamawiać dania, które nie wymagają od nas określonych zachowań i znajomości techniki ich...

  • Tomasz zachwycił jurorów swoim pomysłem na słodkości, które można zaserwować do popołudniowej herbatki. Spróbujecie odtworzyć jego wypieki? Panna Ptysiówna Kruszonka: 85 g brązowego cukru 85 g mąki 75 g masła 2 g czerwonego barwnika   Ptysie: 250 ml wody 100 g masła 5 g cukru 5 g soli 150 g mąki 5 jajek   Krem: 150 g malin 150 g serka mascarpone 75 g ricotty 100 g cukru pudru 50 g śmietany kremówki laska wanilii 2 listki żelatyny 2 łyżki wody pęczek mięty Kruszonka: Cukier wymieszać z...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...

  • Błyskotliwy wykład dobrych manier, anegdoty i ciekawostki z życia wyższych sfer. Skąd wzięła się tradycja określonych zachowań przy stole? Co trzeba wiedzieć, a o czym niekoniecznie należy pamiętać? Jak właściwie przygotować stół do posiłku? Jakie znaczenie mają sztućce? W jaki sposób ciekawie ułożyć serwetki? Jaka powinna być kolejność dań? Jak zachować się podczas posiłku poza domem? Upewnij się czy dobrze odczytujesz wszystkie sygnały zawarte w nakryciu stołu, zachowaniu kelnera, a także...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Książka napisana przez kucharza Jakuba Kuronia (syna Macieja Kuronia) to zbiór anegdot i opowieści na temat członków jego rodziny i źródeł inspiracji kulinarnych Kuroniów. Autor pisze o przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kulinarnej, która ukształtowała pokolenia Kuroniów i Liszkiewiczów, a którą sam jako kucharz odnajduje w gotowaniu.   Każdemu rozdziałowi towarzyszy dwanaście przepisów - sześć skojarzonych z bohaterem lub bohaterami danego rozdziału i sześć proponowanych przez...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...