• Informacje na temat:

    desery z ugotowanych ziemniaków

Przepisy na temat: desery z ugotowanych ziemniaków
  • Toskańskie menu dla zakochanych

    Krokieciki z koziego sera z oliwkami Składniki (dla 2 osób) - 400 g białych, mączystych ziemniaków - 100 ml mleka - 20 g masła - gałka muszkatołowa do smaku - sól - 200 g sera caprino - 20 g czarnych oliwek - tarta bułka według uznania - olej Przygotowanie Ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy są gotowe, obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Podgrzać mleko. Postawić ziemniaki...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    Z zasmażką albo z ziemniakami i jajkiem, bądź przełamane owocami - oto, jak można podać szparagi. Łukasz Dziemianowicz mówi PAP Life, że szparagi można potraktować na wiele sposobów. Szef kuchni radzi też, na co uważać przy ich zakupie i jak je gotować.

  • Smacznie i szybko. Polecam.

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...ziemniaków, - 10 dag masła, - 10 dag miodu, - cynamon, łyżka rumu, - 10 dag rodzynek, łyżka mąki, - 1/ 2 szklanki śmietany, - 3 jajka, - łyżka pestek słonecznika, - cukier puder, - bita śmietana...

  • Do wykonania deserów użyłam mrożonych jagód leśnych, mogą być również świeże.

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Smaczne lody czekoladowe rozpływające się w ustach. O aksamitnej konsystencji. Domowe na naturalnych składnikach.

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Kulinarna podróż do Krainy Tysiąca Jezior!

Artykuły na temat: desery z ugotowanych ziemniaków
  • Jak śliwka w sos

    ...trzeba obtoczyć w cieście z gotowanych ziemniaków, ugotować we wrzątku, wreszcie podawać z roztopionym masłem  i zrumienioną tartą bułką lub śmietaną, jak kto woli.  Moja babcia usuwała pestki ze śliwek...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • Pokochaj mascarpone

    Zrób z niego klasyczny włoski deser lub dodaj do mięsa. ​

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...