• Informacje na temat:

    desery kuchni azjatyckiej

Przepisy na temat: desery kuchni azjatyckiej
  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..."Khao niaw ma muang" brzmi jak formuła zaklęcia, a tak naprawdę chodzi o sztandarowy tajski deser, czyli ryż kleisty z mango i kremem kokosowym. Z tym przysmakiem zapozna nas znawczyni azjatyckiej kuchni, Alicja Than.

  • Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!

  • Kierunek - Orient!

    Kuchnia azjatycka wyróżnia się różnorodnością oraz bogactwem przypraw i aromatów. Chcąc znaleźć się choć na chwilę na Dalekim Wschodzie i zanurzyć w orientalnych smakach i zapachach, nie trzeba wyruszać w daleką podróż. Od poniedziałku 8 lutego we wszystkich sklepach Lidl rozpoczyna się Tydzień Kuchni Azjatyckiej.

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    Kuchnia włoska to bez wątpienia królowa miłosnych uniesień! Wyrazista, aromatyczna…jej dania wprost rozpływają się w ustach! Specjały rodem z włoskiego talerza to strzał w dziesiątkę na romantyczną kolację. Pyszne risotto i niebiańskie tiramisu – podpowiemy Ci, jak wyczarować te przysmaki. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością poczujesz klimat słonecznej Italii – na stole i w sercu.

  • Smaczna przekąska dla wegetarian.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Smakowita i szybka w wykonaniu potrawka z kurczaczkiem, coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej:)

  • Mango i Ananas - egzotyczne suszone owoce od Bakalland

    ...z najgorętszych zakątków świata przez cały rok. Gorąca Tajlandia to coraz popularniejszy kierunek wakacyjny. Zjawiskowe plaże, dziewicza przyroda i wspaniała kuchnia zachwycają o każdej porze roku. Ten...

  • głębia smaków...

Artykuły na temat: desery kuchni azjatyckiej
  • "Top Chef. Gwiazdy od kuchni": Odpadł wróżbita Maciej

    Po dogrywce, w której zmierzyli się : Katarzyna Skrzynecka, Beata Oleszek, Bartosz Kurek, Andrzej Bachleda i Maciej Skrzątek, odpadł z programu wróżbita Maciej. Zadaniem gwiazd było przygotowanie deseru.

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Czym zdrowym zastąpić biały cukier

    Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Słodka alternatywa dla cukru

    Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W restauracjach goście...

  • Jak śliwka w sos

    ...2-3 godziny.  Z węgierek można też zrobić pikantny sos używany w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej. Sposób przygotowania jest prosty: wrzucam do garnka śliwki  bez pestek, cebulę, czosnek(...), książkę "Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia" Pellegrina Artusiego (będzie wydana już niedługo). Co ciekawe, Artusi pisał o śliwkach z terenów dzisiejszej Bośni, a konkretnie o lokalnej odmianie...

  • Książka Siostry Salomei to prawdziwa skarbnica przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wszystko smakuje przepysznie! - Siostra Anastazja FDC Nakładem Wydawnictwa WAM ukazało się kilkanaście książek Siostry Anastazji, w tym kilkaset receptur na same słodkie przysmaki. Tym razem swoimi przepisami dzieli się Siostra Salomea, przepisami odmiennymi zarówno pod względem wykonania, jak i inspiracji. Z recepturami Siostry Anastazji łączy je jedno - zawsze się sprawdzają! Siostra Salomea z kuchni...

  • Imbir, curry, kurkuma

    Nie tylko nadają potrawom wspaniały aromat i smak, ale też mają cenne walory lecznicze. Te przyprawy warto zaprosić do swojej kuchni w mroźne zimowe dni.

  • Gdy temperatury zaczynają oscylować wokół 30 stopni, na naszych stołach zaczynają królować chłodniki i lekkie sałatki. A na deser? Oczywiście lody i wszelkiego rodzaju wariacje na ich temat. Fot. 123RF Przygotowując orzeźwiające desery, ograniczacie się jedynie do wyciągnięcia pudełka lodów z zamrażalnika? Oczywiście, upały nie zachęcają do spędzania długich godzin w kuchni. Jednak czasem warto się trochę bardziej wysilić, aby zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem z lodami w roli głównej....