• Informacje na temat:

    desery bezy z mascarpone

Przepisy na temat: desery bezy z mascarpone
  • Ciasteczka bezowe z truskawkami

    Składniki: 4 białka 20 dag drobnego cukru łyżka mąki ziemniaczanej 20 dag truskawek 200 ml śmietanki 30 proc. 12,5 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Truskawki(...) blachę do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Od razu zmniejsz temperaturę do 90˚C. Piecz 20-30 minut. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, potem wymieszaj z serkiem mascarpone. Krem nałóż na...

  • Bezy

  • Mus kawowy na ciastku z bezikiem

    ...serek mascarpone (250 g) szklanka śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Przygotowanie bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką - tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych. 2. Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok. 5 cm. Piec...

  • Podstawowymi składnikami Bezy są białka i cukier. Bezy suszymy w piekarniku w niewysokiej temperaturze.

  • Tiramisu w 4 wersjach

    Melonowe z maślanymi herbatnikami i karmelem Składniki: 200 ml gorącego naparu mocnej kawy 6 łyżek + 8 dag cukru 2 łyżki likieru kawowego po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu(...) mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj z 8 dag cukru. 2. Melon pokrój na 4 cząstki, jedną odłóż, pozostałe oczyść, odetnij miąższ od skóry i pokrój go w plasterki. Formę wyłóż 1/2 ciastek, skrop 1/2 kawy...

  • Malutkie, a cieszą :-) próbowałam już kilku przepisów na bezy ale ten jest najlepszy, bezy zawsze się udają i są idealne ... z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i wilgotne :-)

  • Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.

  • sposób na wykorzystanie białek

  • szybkie do przyrządzenia, nie trzeba wielu składników

  • Kaprys popołudniowy zwany również chmurkami. :)

Artykuły na temat: desery bezy z mascarpone
  • ...białko od żółtek. Żółtka o pokojowej temperaturze ucierać z cukrem na parze ok 10 minut (ja robię to mikserem). Po tym czasie masa jest puszysta i gładka. Następnie po łyżeczce dodawać mascarpone(...) i posypać malinami. Pokruszyć bezy. Posypać obficie deser. Ozdobić malinami. Deser jest najlepszy do spożycia po kilku godzinach w lodówce, a najlepiej po całej nocy. Uwaga: beze można zrobić samemu...

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...

  • Wiosna na talerzu

    ...kompozycję. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut + 120 minut suszenia bezy Składniki: 2 szklanki truskawek, 2 łodygi rabarbaru, sok i skórka z 1/2 pomarańczy, 4 łyżki cukru Krem: 100 ml śmietanki kremówki, 50 g mascarpone (2 płaskie łyżki), łyżka cukru pudru Bezy: 2 białka, 140 g cukru (3/4 szklanki), szczypta soli 1. Białka ubij z solą...

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze słynnej dynastii...

  • Osoby, które chorują na cukrzycę nie mogą jeść słodyczy? To tylko stereotyp, a złamać go pomoże najnowsza książka Agaty Lewandowskiej "Desery dla diabetyków". Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Okazuje się bowiem, że osoby cierpiące na cukrzyce mogą pozwolić sobie nawet na desery. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób. Jak?...

  • Koniec z gubiącymi się kartkami i nieporęcznymi podręcznikami gotowania – jedyna książka kucharska jakiej potrzebujesz, znajduje się teraz w twoim telefonie. Bezpłatna aplikacja Ciasta i desery, jest dokładnie tym, czego szukasz. Z dumą prezentujemy wam najnowszą aplikację Smakera, w całości poświęconą wyłącznie ciastom i deserom. To najsłodsza aplikacja w sieci, którą możecie ściągnąć całkowicie za darmo. W aplikacji Ciasta i desery znajdziesz ponad 11 tysięcy prostych i sprawdzonych...

  • Książka Siostry Salomei to prawdziwa skarbnica przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wszystko smakuje przepysznie! - Siostra Anastazja FDC Nakładem Wydawnictwa WAM ukazało się kilkanaście książek Siostry Anastazji, w tym kilkaset receptur na same słodkie przysmaki. Tym razem swoimi przepisami dzieli się Siostra Salomea, przepisami odmiennymi zarówno pod względem wykonania, jak i inspiracji. Z recepturami Siostry Anastazji łączy je jedno - zawsze się sprawdzają! Siostra Salomea z kuchni...

  • Chciałabyś olśnić rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanym tortem, ale przepisy kulinarne to dla ciebie czarna magia? Marianne Magnier - Moreno przyjdzie Ci z pomocą! „Ciasta i desery" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, która pokazuje, że wypieki i inne słodkości można przyrządzić w prosty i szybki sposób. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne...