• Informacje na temat:

    desery bezy z mascarpone

Przepisy na temat: desery bezy z mascarpone
  • Ciasteczka bezowe z truskawkami

    Składniki: 4 białka 20 dag drobnego cukru łyżka mąki ziemniaczanej 20 dag truskawek 200 ml śmietanki 30 proc. 12,5 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Truskawki(...) blachę do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Od razu zmniejsz temperaturę do 90˚C. Piecz 20-30 minut. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, potem wymieszaj z serkiem mascarpone. Krem nałóż na...

  • Bezy

  • Mus kawowy na ciastku z bezikiem

    ...serek mascarpone (250 g) szklanka śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Przygotowanie bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką - tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych. 2. Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok. 5 cm. Piec...

  • Podstawowymi składnikami Bezy są białka i cukier. Bezy suszymy w piekarniku w niewysokiej temperaturze.

  • Tiramisu w 4 wersjach

    Melonowe z maślanymi herbatnikami i karmelem Składniki: 200 ml gorącego naparu mocnej kawy 6 łyżek + 8 dag cukru 2 łyżki likieru kawowego po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu(...) mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj z 8 dag cukru. 2. Melon pokrój na 4 cząstki, jedną odłóż, pozostałe oczyść, odetnij miąższ od skóry i pokrój go w plasterki. Formę wyłóż 1/2 ciastek, skrop 1/2 kawy...

  • Malutkie, a cieszą :-) próbowałam już kilku przepisów na bezy ale ten jest najlepszy, bezy zawsze się udają i są idealne ... z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i wilgotne :-)

  • Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.

  • sposób na wykorzystanie białek

  • szybkie do przyrządzenia, nie trzeba wielu składników

  • Kaprys popołudniowy zwany również chmurkami. :)

Artykuły na temat: desery bezy z mascarpone
  • ...białko od żółtek. Żółtka o pokojowej temperaturze ucierać z cukrem na parze ok 10 minut (ja robię to mikserem). Po tym czasie masa jest puszysta i gładka. Następnie po łyżeczce dodawać mascarpone(...) i posypać malinami. Pokruszyć bezy. Posypać obficie deser. Ozdobić malinami. Deser jest najlepszy do spożycia po kilku godzinach w lodówce, a najlepiej po całej nocy. Uwaga: beze można zrobić samemu...

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...

  • Wiosna na talerzu

    ...kompozycję. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut + 120 minut suszenia bezy Składniki: 2 szklanki truskawek, 2 łodygi rabarbaru, sok i skórka z 1/2 pomarańczy, 4 łyżki cukru Krem: 100 ml śmietanki kremówki, 50 g mascarpone (2 płaskie łyżki), łyżka cukru pudru Bezy: 2 białka, 140 g cukru (3/4 szklanki), szczypta soli 1. Białka ubij z solą...

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...

  • Osoby, które chorują na cukrzycę nie mogą jeść słodyczy? To tylko stereotyp, a złamać go pomoże najnowsza książka Agaty Lewandowskiej "Desery dla diabetyków". Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Okazuje się bowiem, że osoby cierpiące na cukrzyce mogą pozwolić sobie nawet na desery. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób. Jak?...

  • Koniec z gubiącymi się kartkami i nieporęcznymi podręcznikami gotowania – jedyna książka kucharska jakiej potrzebujesz, znajduje się teraz w twoim telefonie. Bezpłatna aplikacja Ciasta i desery, jest dokładnie tym, czego szukasz. Z dumą prezentujemy wam najnowszą aplikację Smakera, w całości poświęconą wyłącznie ciastom i deserom. To najsłodsza aplikacja w sieci, którą możecie ściągnąć całkowicie za darmo. W aplikacji Ciasta i desery znajdziesz ponad 11 tysięcy prostych i sprawdzonych...

  • Książka Siostry Salomei to prawdziwa skarbnica przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Wszystko smakuje przepysznie! - Siostra Anastazja FDC Nakładem Wydawnictwa WAM ukazało się kilkanaście książek Siostry Anastazji, w tym kilkaset receptur na same słodkie przysmaki. Tym razem swoimi przepisami dzieli się Siostra Salomea, przepisami odmiennymi zarówno pod względem wykonania, jak i inspiracji. Z recepturami Siostry Anastazji łączy je jedno - zawsze się sprawdzają! Siostra Salomea z kuchni...

  • Chciałabyś olśnić rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanym tortem, ale przepisy kulinarne to dla ciebie czarna magia? Marianne Magnier - Moreno przyjdzie Ci z pomocą! „Ciasta i desery" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, która pokazuje, że wypieki i inne słodkości można przyrządzić w prosty i szybki sposób. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne...