• Informacje na temat:

    deser z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: deser z ciasta francuskiego
  • Szybkie i smaczne !!!

  • Rozeta na francuskim cieście

    Pyszny deser owocowy...

  • Szybki deser dla niespodziewanych gości!

  • Klasyczny zestaw francuski

    ...smak i aksamitną konsystencję.   Crêpes Suzette (naleśniki Suzette) to niezwykły deser, który wymyślił Auguste Escoffier nazywany "królem kucharzy i kuchrzem króli", osoba niezwykle zasłużona dla kuchni francuskiej. 1890 roku był szefem kuchni w hotelu Savoy w Londynie. Z tego okresu pochodzi anegdota, która mówi że Escoffier serwując ten wyborny deser księciu Walii, przyszłemu królowi...

  • Świetny i prosty przepis na faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :)

  • Fondant au chocolat - ulubione ciasto Francuzów

    ..."Niedawno czytałam wyniki sondażu, w którym zapytano Francuzów o ich ulubione desery. Wysoko uplasowały się naleśniki, zupa "nic", zwana też pływającą wyspą, mousse au chocolat i tarte aux pommes(...) punkcie deserów. "Każdy posiłek kończą deserem, dodają cukru do wody i mleka, słodzą kawę i herbatę w ilościach ok 25 kilogramów na osobę w ciągu roku i nikt nie zadręcza się z tego powodu wyrzutami...

  • Wypróbowany przepis na "Klasyczny deser francuski z ciasta naleśnikowego"

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)

Artykuły na temat: deser z ciasta francuskiego
  • Popularne desery PRL-u

    .... Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami. Napoleonkę wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, by deser stężał. Wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Kroimy w prostokąty, kwadraty lub romby, przekładamy na talerz albo paterę i podajemy...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka(...) powierzchni ciasto lekko nadkrój radełkiem (3 rzędy po 6 sztuk). Posmaruj powierzchnię ciasta wodą. Piecz 30 min w 180 st C. Gotuj 5 min wodę z cukrem. Odstaw, dodaj miód i rozpuść go. Zalej gotową...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    Mówisz Francja, myślisz moda i sery. Tak, Francuzki, mimo że jedzą żółte sery, bagietki z białej mąki oraz słodkie desery, są szczupłe. Gdzie tkwi sekret?

  • Koniec z gubiącymi się kartkami i nieporęcznymi podręcznikami gotowania – jedyna książka kucharska jakiej potrzebujesz, znajduje się teraz w twoim telefonie. Bezpłatna aplikacja Ciasta i desery, jest dokładnie tym, czego szukasz. Z dumą prezentujemy wam najnowszą aplikację Smakera, w całości poświęconą wyłącznie ciastom i deserom. To najsłodsza aplikacja w sieci, którą możecie ściągnąć całkowicie za darmo. W aplikacji Ciasta i desery znajdziesz ponad 11 tysięcy prostych i sprawdzonych...

  • Ciasto z legendami

    ..., jak w przypadku ciasta francuskiego. Odmianą tego ostatniego jest ciasto półfrancuskie, które uchodzi za dużo łatwiejsze w przygotowaniu. W odróżnieniu od pierwowzoru przygotowuje się je z dodatkiem drożdży, śmietany bądź twarożku. Fascynująca historia, wyjątkowy smak oraz możliwość przyrządzania oryginalnych przekąsek i deserów powoduje, że popularność ciasta francuskiego nieustannie wzrasta...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

Wideo na temat: deser z ciasta francuskiego
  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast?

  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast? (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Prosty przepis na strudel

    Strudel to tradycyjne, bardzo proste ciasto, które od lat jest świetnym pomysłem na deser! Idealnie nadaje się na dodatek do kawy czy popołudniowej herbaty. Zaletą jest przede wszystkim szybkość przygotowania - w kilka chwil można przyrządzić wyjątkowe ciasto, które zachwyci wszystkich! Wybierzcie dorodne jabłka, trochę cukru i cynamonu, a do tego możecie nawet użyć gotowego ciasta francuskiego