• Informacje na temat:

    delikatne puszyste placki ziemniaczane

Przepisy na temat: delikatne puszyste placki ziemniaczane
  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nienasiąknięte tłuszczem. W zależności od regionu i upodobań podaje się je np. z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

  • Propozycja na delikatne i puszyste placki ziemniaczane z dodatkiem świeżego koperku oraz koziego sera. Całość podawana z kozim jogurtem naturalnym - danie szybkie, smaczne i pożywne.

  • ​Truskawkowe szaleństwo trwa!

    Z sezonu na truskawki trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dopóki są, warto z ich dodatkiem przygotować puszyste pancakesy, orzeźwiające koktajle, czy kuszące biszkopty... Oto kilka propozycji!

  • Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie! Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler, zaczerpniętego ze strony Smaki Życia i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką.

  • Dwa desery na bazie śliwek

    ...ziemniaczanej 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Przygotowanie: 1. Śliwki umyj, wydryluj, podlej sokiem. Dodaj przyprawę korzenną. Gotuj 5 minut. Sos zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody(...) łyżce masła. Na każdą nałóż 1/2 ciasta. Usmaż puszyste omlety (zajmie to ok. 10 minut). Potem porwij je na kawałki. Wyłóż na talerze. Pomieszaj ze śliwkami z sosem Ewen. Posyp cukrem pudrem. Tarta...

  • Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis.

  • Bezglutenowe hot cross buns

    ...objętości. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, żurawiną i skórką. Ciasto uderz pięścią, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zagnieć z 50 g mąki ziemniaczanej na plastyczne...

  • Nie znam osoby, która by nie przepadała za plackami ziemniaczanymi. Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Idealnie pasujące do sosu czy gulaszu, świetnie również smakują ze śmietaną czy ketchupem. Niektórzy je uwielbią z cukrem, ale mnie najbardziej smakują takie same bez żadnego dodatku.

  • Na placki ziemniaczane każdy ma swój przepis.

  • Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane z koperkiem, otulone sosem tzatziki z wyraźną nutą koziego jogurtu.

Artykuły na temat: delikatne puszyste placki ziemniaczane
  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Z brzoskwiniami i morelami

    ...mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, cukier puder. Do pokruszonych drożdży dodaj 1/3 szklanki śmietany oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20(...) ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Środek każdego posyp odrobiną mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, połóż całą morelę i zlep jak...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Podwieczorek wspomnień

    ...tłustego sera, 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 5 dag rodzynek Czas przygotowania: 60 minut Cena jednej porcji około 0,70 zł Wartość odżywcza 1 porcji: 307 kcal, białko...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...karczocha właściwego z tym "jerozolimskim". Szwajcarskie placki ziemniaczane - rösti - są delikatniejsze od tradycyjnych polskich, mają lekko chrupką powierzchnię i miękkie, niemal puszyste wnętrze. Są też od(...). 4. Przybieramy lekko ubitą śmietanką i wstążkami upieczonego na patelni grillowej chrupkiego boczku. Placki ziemniaczane rösti To tradycyjne danie śniadaniowe Szwajcarów, które wyśmienicie komponuje...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Żurawinowe słodkości

    Wieniec żurawinowy Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki(...), a następnie masę budyniową. Przykryj trzecim plackiem. Wierzch ciasta i boki posmaruj pozostałą masą. Ozdób płatkami czekoladowymi, listkami mięty i owocami żurawiny. Wstaw do lodówki na 2 godziny...

  • Pani Katarzyna, którą w serwisie znacie pod pseudonimem Futka, jest laureatką trzeciej edycji wielkiego, urodzinowego konkursu Smakera. Zadaliśmy jej kilka pytań, abyście mogli poznać ją lepiej. Pani Katarzyna z zawodu jest psychologiem i trenerem personalnym, oprócz sportu i aktywnego wypoczynku, kocha gotowanie. Właśnie ta ostatnia pasja, skłoniła Futkę - w kwietniu 2013 roku - do dołączenia do grona użytkowników Smakera . Od tamtej pory zaskakuje nas wspaniałymi przepisami, które nie tylko...