• Informacje na temat:

    delikatna surówka z zielonej sałaty

Przepisy na temat: delikatna surówka z zielonej sałaty
  • Kabaczek, król leczo

    ...odkwaszające organizm i jest sprzymierzeńcem szybkiej oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, tak jak np. sałaty. Można go więc jeść na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym składnikiem letnich zup jarzynowych. Dodatek nawet kawałka kabaczka startego na tarce o grubych oczkach do placków ziemniaczanych doda im lekkości...

  • Smaczna i delikatna sałatka do obiadu.Zaspakaja dobrze głód i świetnie smakuje z drobiem.

  • Surówka z sałaty lodowej, marchewką , pomidorami i zieloną pietruszką .

  • Lekka i zdrowa surówka

  • Zdrowa i delikatna.

  • Szybka i prosta surówka z sałaty lodowej idealna na letnie przekąski. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs.

  • Moja niezawodna i szybka surówka z sałaty lodowej i ogórka coś a'la mizeria. Najlepsza do dań z grilla, pieczonego mięsa, jak i również jako dodatek do obiadu.

  • Kolejna z surówek przygotowywanych na szybko. Kilka ciachnięć i gotowe.

  • Czas na surówki z nowalijek.

  • Szybka i smaczna

Artykuły na temat: delikatna surówka z zielonej sałaty
  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    ...kolor jasnozielony, ale występuje też w barwie intensywnie zielonej i niebieskofioletowej. Zielone odmiany są delikatne w smaku. Po obraniu można jeść je na surowo, świetnie komponują się też w sałatkach(...) prowitaminy A. Nie wyrzucaj ich - dodaj je do sałaty lub użyj zamiast natki do potraw. Kalarepę przechowuj w lodówce zawiniętą w wilgotną ściereczkę - wytrzyma do 2 tygodni.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Kabaczek, król leczo

    ...  oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, jak np. sałaty. Jeść można go więc  na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym(...) - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki, selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porą czy selerem korzeniowym. Kabaczek ma jeszcze jedną zaletę - jest niedrogi, łatwo dostępny i nie...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...

  • Odmładzający program na każdą kieszeń

    ..., z ulubionymi warzywami na patelnię (100 g). Lub możesz zjeść: - gotowaną na parze solę (200 g), 8 różyczek ugotowanej brukselki, kilka liści sałaty zielonej skropionej oliwą i sokiem z cytryny; - pieczoną(...) ziołami. Piecz w temp. 200 st. C ok. 1 godz. Dodaj oliwki. Lub zjedz: - kilka liści sałaty z wędzonym łososiem (ok. 80 g), do picia rosół drobiowo- -warzywny (szklanka); - gotowaną pierś kurczaka...

  • Zielona herbata to napój, o którym mówi się w samych superlatywach. I choć jej słodko-gorzki smak nie każdego przekonuje, to jej właściwości zdrowotne są niekwestionowane. Sprawdź, dlaczego warto pić zieloną herbatę!   Fot. Kanko / Flickr Herbatą w tłuszcz, cholesterol i zakrzepy Zielona herbata zawiera katechiny, w tym najważniejszy przeciwutleniacz, jakim jest galusan epigallokatechiny. To właśnie on powoduje przyspieszenie metabolizmu. Pozostałe katechiny z kolei zwiększają wydatki...

  • Kwiaty na talerzu

    Fiołek trójbarwny (popularnie zwany bratkiem polnym). Kwitnie od czerwca do września. Można go dodawać do sałatek na bazie zielonej sałaty i do zup warzywnych. Właściwości: Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy - witaminę C oraz rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Fiołek odtruwa organizm, działa moczopędnie, reguluje ciśnienie. Poprawia stan skóry trądzikowej. Łagodzi bóle gośćcowe...

  • Już od ponad 5 tys. zielona herbata, ze względu na szereg pozytywnych właściwości i wyjątkowo delikatny aromat, powiększa rzesze swoich wielbicieli. Są i tacy, którzy podobnie jak cesarz Shen Nung, nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choć filiżanki wyśmienitego naparu. Szczególnie wiosną warto sięgnąć po to znane i sprawdzone źródło dobrego samopoczucia i przypomnieć sobie, jak wiele przyjemności daje rozkoszowanie się prostymi czynnościami... Warto też spróbować znaleźć równowagę między...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    ...dodatkami do ryby są masło, świeży koperek i sok z cytryny. Grillowane mięso ryby pasuje doskonale do delikatnych, prostych surówek, np. z młodej kapusty i szczypiorku, lub sałaty rzymskiej i pomidorków...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...