• Informacje na temat:

    delikatna fasolka po bretońsku

Przepisy na temat: delikatna fasolka po bretońsku
Artykuły na temat: delikatna fasolka po bretońsku
  • Zrobiłam fasolkę po bretońsku i przypomniały mi sie dwie historyjki z początków naszego pożycia z M.   Umiem gotować od niepamiętnych czasów. Mama zadbała...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) bretońsku, ale coraz częściej także m.in. pastę do smarowania pieczywa. • Soczewica - jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i lekkostrawna. Występuje w odmianach: czerwonej, zielonej i brązowej...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Niech tylko poprawi się pogoda

    ..., przecież wczoraj jadłam fasolkę po bretońsku". Trzeba mieć jakiś cel. Moim jest pozbycie się dwóch gałęzi, które mnie denerwują, bo okna są zasłonięte liśćmi. Stanę na głowie, ale je urąbię. Niech tylko(...) zmęczyła. Kiedy opowiada, ile ma zajęć, jestem zaskoczona. Jak taka delikatna, nie w pełni sprawna dziewczyna może pogodzić tyle obowiązków? W tygodniu pracuje na pełny etat w Ośrodku Nowolipie, w weekendy...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Być jak Nowicki

    ...teatrze. JN: Jako chłopiec żyłem w biedzie. Mama dzieliła zapałkę na cztery części. Dziś pod supermarketem marnuje się więcej jedzenia, niż my mieliśmy na Wielkanoc. Marzyłem o fasolce po bretońsku...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Strefa cienia

    ...? - Roman wpadł do mieszkania, a potem szybko skierował się do kuchni. Nawet nie zapytał, jak było w szkole. Najważniejsza dla niego była zupa. - Nie, ale jest fasolka po bretońsku i zupa jarzynowa(...) jest dla ciebie aż tak ważna? Fasolka wyszła mi naprawdę smaczna, może jednak zjesz? - Stała obok kuchenki z dużą łyżką w ręku i nie bardzo wiedziała, co ma robić. - Powiedziałem, że nie chcę. Jedz sobie...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...