• Informacje na temat:

    dekorowanie łososia

Przepisy na temat: dekorowanie łososia
  • Sałatka z wędzonym łososiem

    Składniki: 1 ogórek sałatkowy, 2 szalotki, 4 suszone pomidory (w oleju), 100 g kiełków fasoli mung, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz czarny mielony, 160 g wędzonego łososia, świeże zioła do dekoracji.

  • Dzięki pomysłowej dekoracji zachęcisz wszystkich, a zwłaszcza dzieci do spróbowania potrawy.

  • 5 prostych i smacznych potraw z łososia

    ...  Kremowa zapiekanka z łososiem Składniki: pęczek zielonej cebulki 300 g śmietany 4 jaja sól, pieprz 600 g filetu z łososia bez skóry pęczek koperku 100 g sera Cheddar Przygotowanie: Zieloną cebulkę i koperek pokroić. Śmietanę zmieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornej formie...

  • Musiałam sprawdzić czy uda mi się krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, i udało się. Muffiny to takie zwyczajne z kawałkami czekolady, ale krem rewelka :) idealnie się nakłada, nie spływa, w smaku też dobry. I twierdzę że to nic trudnego :)

  • Tatar z łososia

    Składniki na 4 porcje 400 g łososia 1 posiekana cebulka (może być czerwona) 1 łyżeczka skórki cytrynowej 3 łyżki posiekanego kopru 4 żółtka 1 łyżka marynowanego pieprzu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji Przygotowanie 40-60 min. Łososia mielimy, dodajemy pozostałe składniki. Formujemy (najlepiej za pomocą foremek lub filiżanek) i schładzamy...

  • Pomysły na przystawki biorą się czasem także z wyglądania przez okno kuchenne i podjadania tego, co jest w zasięgu wzroku i dłoni. Tak było tym razem: miałam łososia wędzonego, z którego w pierwszej wersji chciałam przygotować tatara z kaparami, a przed oczami, w doniczkach, stały mięta i bazylia. Więc kęs surowego łososia poprawiłam najpierw miętą, a kolejny już bazylią. Oba połączenia są fantastyczne, jednak mnie bardziej urzekło to pierwsze. Taka to pyszna i wonna historia. Zapraszam na...

  • Ukradziony przepis na tatara z łososia z sezamkami

    Składniki: 2 pęczki rukoli, łyżka posiekanej kolendry, 500 g bardzo świeżego, najlepiej polskiego łososia, łyżka prażonego ziarna sezamowego, 2 tłuczone sezamki, kawałek startego świeżego imbiru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju słonecznikowego, do dekoracji kawior z łososia i listki świeżej bazylii, sól, pieprz.

  • Wytrawne babeczki - idealna przekąska :]

  • Jaja faszerowane

    Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 150 g łososia wędzonego w płatach 4-5 łyżek majonezu np. Kielecki (uhonorowany godłem "Doceń polskie" i tytułem TOP PRODUKT)  pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które...

  • Niezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia.

Artykuły na temat: dekorowanie łososia
  • Gulasz z łososia

    ...i łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia. 2. Łososia krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, odkrawamy skórę i kroimy w kostkę. Przekładamy do bulionu ze śmietaną, doprawiamy pieprzem, solą...

  • Nie musimy tworzyć wielopiętrowych tortów i lepić figurek z masy cukrowej, by osiągnąć efekt WOW. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych prostych przepisów, a w łatwy i szybki sposób uzyskamy zachwycające dekoracje. Fot. Dr. OetkerW dobie mediów społecznościowych nie liczy się już tylko smak wypieku, równie ważny stał się aspekt wizualny. Dekorowanie tortów kojarzy nam się z idealnym pokryciem jego powierzchni masą cukrową, wymyślnym malarstwem przy użyciu jadalnych farbek oraz z kremowymi...

  • Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

    Przygotowanie: Śmietanę lub jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do lodówki. Plastry wędzonego łososia dzielimy na mniejsze porcje. Gałązki(...) papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na każdy jeszcze ciepły placek ziemniaczany wykładamy łyżeczkę śmietany, na nią kładziemy kawałek łososia. Całość dekorujemy niedużą gałązką koperku...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Stek z łososia

    Składniki: 400 g łososia 2 gałązki świeżego tymianku Pół cytryny 20 ml oliwy z oliwek Sól morska Czarny pieprz Polej rybę oliwą z oliwek, ułóż na patelni grillowej. Dobrze dopraw. Grilluj steki po 5 minut na każdej stronie. Skrop sokiem z cytryny. Dekoruj tymiankiem.

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • ...na sałacie , na jajkach kładę kawałek łososia . Całość dekoruję natką pietruszki oraz pokrojoną papryką .

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Ceviche z łososia z cytrusowym dressingiem

    Lubisz tatara z łososia? Ta przystawka też przypadnie ci do gustu.

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...