• Informacje na temat:

    dekoracje ze skórki cytryny

Przepisy na temat: dekoracje ze skórki cytryny
  • Mirabelkowe galette

    Składniki na 6-8 porcji: 30 dag dojrzałych mirabelek 15 dag mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru brązowego 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką...

  • Owocowe skórki, czyli wegańskie żelki są bogate w mikroelementy i tak intensywne w smaku, że nie potrzebują sztucznych barwników, aromatów,

  • Indycza pierś faszerowana pieczarkami

    Składniki: 1 i 1/4 kg fileta z piersi indyka, sól l pieprz, sok z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, łyżka miodu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej, suszona jarzębina do mięs, sałata, natka pietruszki i skórka z cytryny do dekoracji.

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

  • Tarta cytrynowa z truskawkami

    ...pieczenia na ślepo . Piec w 200 st. C przez ok 20 min.. 50 g masła roztopić. 2 jajka i 150 cukru ubić. Dodać skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewać masło. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier(...) g cukru i 200 ml wody zagotować i zredukować o połowę. Włożyć plasterki cytryny, zdjąć z płyty, ostudzić. Wyjąć, osączyć. Truskawki pokroić w plasterki. Plastry cytryny i truskawek układać na tarcie...

  • Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do...

  • Tarta z gruszką

    Składniki na 8 porcji: 30 dag mąki, 20 dag masła,10 dag cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Nadzienie: 80 dag twardych gruszek, szklanka słodkiej śmietanki 18%, 20 dag serka homogenizowanego, 20 dag cukru, łyżeczka skórki z cytryny, 4 jajka, 4 łyżki płatków migdałowych, tłuszcz i tarta bułka do formy, listki mięty lub melisy oraz maliny do dekoracji.

  • Pyszny, lekko wilgotny świąteczny piernik, ze słodkim dżemem i kwaśną cytryną

  • Sernik cytrynowy​

    Składniki: Na ciasto: szklanka mąki, 10 dag zimnego masła, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, żółtko, sól Na masę: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżki miękkiego masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka, opakowanie galaretki cytrynowej, listek mięty.

  • Do wypieków na Boże Narodzenie (i nie tylko) jak znalazł. Trochę cierpliwości i pracy, a otrzymamy rzecz własnoręcznie zrobioną o niezwykłym aromacie. I pomyśleć, że najczęściej te skórki wyrzucamy.

Artykuły na temat: dekoracje ze skórki cytryny
  • Desery z nutą cytryny

    Babka cytrynowa z lukrem Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 kostka (ok. 25 dag) masła, 20 dag cukru, rdzeń z laski wanilii, 5 jajek, 25 dag mąki, 2 duże cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i tarta bułka do formy. Na lukier: 20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, szczypta kurkumy lub kilka kropli żółtego barwnika spożywczego 1. Jajka wbij do miski...

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    Pyszne dekoracje świątecznego stołu, które rozpływają się w ustach.

  • Cytryna jest dobra tylko na przeziębienie? Nic bardziej mylnego! Sprawdź jakie są jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Polecamy także sprawdzone przepisy na napoje i dania z cytryny. Fot. 123RF/Picsel Wartości odżywcze cytryn Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego...

  • Zupa z buraków z mleczkiem kokosowym

    Przygotowanie: Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy 10 g masła i z obu stron podsmażamy grzanki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Obrane ze skórki buraki kroimy w małą kostkę(...) kokosowego, sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy, dokładnie mieszając. W razie potrzeby dodajemy pieprz i sól do smaku. Zupę krem przelewamy do misek lub głębokich talerzy. Dekorujemy rozkruszonymi...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym

    ..., wbijamy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż składniki się połączą. Cytryny sparzamy. Do ciasta dodajemy startą skórkę oraz sok z 1 cytryny. Laskę wanilii przekrawamy na pół. Tępą stroną noża(...) dotykać wody) i ucieramy składniki na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier oraz sok i skórki starte z pozostałych 2 cytryn. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Blaty ciasta układamy jeden...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Tego o bananach nie wiedziałaś

    Banany, które wykorzystuję do dekoracji ciast lub jako składnik sałatki owocowej, po obraniu i pokrojeniu skrapiam sokiem z cytryny - dzięki temu nie brązowieją. Mus Bardzo dojrzałe banany miksuję. Powstały mus dodaję do ciast, domowego chleba, serków, koktajli, owsianki, a nawet zagęszczam nim sosy, np. do pieczeni lub curry. Łatwe lody Dwa lub trzy dojrzałe banany obieram ze skórki...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...